NRK Meny
Normal

– Det er forferdelig mye fanteri og juks

At folk jukser til seg førerkortet på tyngre kjøretøy er ikke overraskende, men veldig skremmende, mener Svein Furøy som er forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet.

Bakmann i førerkortliga

Dette er en av de sentrale medlemmene av førerkortligaen. Her er han på vei inn i leiligheten på Grønland i Oslo.

Foto: NRK

NRK kunne i går fortelle at en førerkortliga hjelper kunder med å jukse seg til førerkort for buss og bil.

I flere uker har NRK kartlagt ligaen, som bokstavelig talt har sitt hovedkvarter i politiets bakgård på Grønland i Oslo.

For noen tusenlapper får kundene se fasiten til flere av de obligatoriske teoriprøvene til Statens vegvesen. Dette overrasker ikke Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet. Han sier at vi bør være redde.

Svein Furøy

Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet.

– Vi kan ha bussjåfører og lastebilsjåfører som kjører uten å ha peiling på hva de holder på med. Jeg synes vi bør bli redde. Det er en fare for både meg og deg å møte på disse i trafikken, sier Furøy til NRK.

– Jeg har sluttet å bli overrasket. Det er forferdelig mye fanteri og juks. Det er skremmende at folk tyr til slike midler og utsetter både seg selv og andre for betydelig fare, sier han.

Foreslår nye tester

Det er ikke kjent hvordan nettverket har fått tak i teoriprøvene. En utro tjener i Statens vegvesen kan ha solgt dem, eller nettverket kan ha filmet prøvene med skjult kamera inne på en trafikkstasjon.

Oslo politidistrikt ble informert om NRKs funn via Vegvesenet.

Furøy sier at det er politiets og Vegvesenets ansvar å avdekke førerkortjuks. Furøy foreslår å ta nye tester på de som har fått førerkort for tunge kjøretøy.

– Vi har hørt og fått signaler fra våre medlemmer ute som har antydet at det har foregått slike ting i lang tid. Men det er vanskelig for oss å gå inn i en sånn materie og avdekke det. Politiet og Vegvesenet bør sette inn strakstiltak, sier Furøy.

Førerprøve

SLIK SER PRØVEN UT: Kunder med lite kunnskap i norsk får råd om å pugge ett par ord i spørsmålet og i svaret. På den måten kan de klare prøven uten å forstå innholdet.

Foto: NRK

– Prøveformen må endres

Det viktigste tiltaket for å stoppe juks ved teoriprøven er å ta bort grunnlaget for piratvirksomhet, mener Trafikkforum.

– Det kan gjøres ved å innføre krav om registrering av ledsagere, med et øvre antall elever som den enkelte ledsager har lov til å kjøre med, skriver leder i Trafikkforum, Stig Ohrvik i en pressemelding.

Han mener teoriprpøven slik den fremstår i dag er gammeldags.

Stig Ohrvik

Leder i Trafikkforum, Stig Ohrvik.

Foto: Anne-Mari Flatset

– Det er en ren faktatest, hvor kandidaten skal reprodusere faktakunnskap. Slike tester innbyr nærmest til juks. Men det er et paradoks at føreropplæringen av i dag ikke er basert på reproduksjon av faktakunnskap, men evne til refleksjon, selvinnsikt og beslutningskvalitet. Dagens trafikklærere har kompetanse til å følge opp dette. Men det blir dessverre ikke fulgt opp på førerprøven, sier han.

Dagens teoriprøve er ikke i stand til å avdekke om eleven er i stand til å reflektere, ifølge Ohrvik. Han mener teoriprøven bør bli gjennomført med sensor en-til-en.

– En sensor ville avdekket om kandidaten har tilstrekkelig grunnlag i løpet av en samtale på 15 til 20 minutter, sier Ohrvik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger