Hopp til innhold

– Bør være stort problem for Ap

Hver femte nordmann mener Arbeiderpartiet har størst troverdighet på sykehus og sykehjem. Halvparten aner ikke hvem som har best politikk. Høyre mener det bør få alarmklokkene til å kime i regjeringspartiet.

Hver femte nordmann mener Arbeiderpartiet har størst troverdighet på sykehus og sykehjem.

– Jeg tror Arbeiderpartiet gjør det så bra i denne undersøkelsen fordi de har helseministeren, sier Torbjørn Røe Isaksen i Høyre.

I en spørreundersøkelse Norstat har gjort for NRK om hvilke partier som har størst troverdighet på sykehus og sykehjem, svarer 20 prosent Arbeiderpartiet.

15 prosent svarer Høyre.

Det er Torbjørn Røe Isaksen (H) fornøyd med.

Og han mener Arbeiderpartiet ikke kan si det samme.

To store på helse

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

– Jeg tror Arbeiderpartiet gjør det så bra i denne undersøkelsen fordi de har helseministeren.

– Det bør likevel bekymre det største regjeringspartiet at så få som én av fem mener de har en god helsepolitikk. Dette til tross for at de har helseministeren, har rundt 30 prosent på meningsmålingene, og har sittet i regjering i åtte år, sier Røe Isaksen.

Troverdighetsbarometer

Parti

Prosentandel

Arbeiderpartiet

20

Høyre

15

Fremskrittspartiet

6

Kristelig Folkeparti

3

Sosialistisk Venstreparti

3

Senterpartiet

2

Venstre

2

Usikker/vet ikke

49

Han sier målingen viser at Høyre har klart å vise at partiet bredde gjennom at de har høy troverdighet både innen helse og skole. Det har også gitt seg uttrykk i meningsmålingene.

– Noe av det mest oppsiktsvekkende er likevel at nesten halvparten av de spurte sier de ikke vet hvem de mener har størst troverdighet. Det tyder på at mange ser et sykehus- og -hjemssystem der mye fungerer, men der man også hører historier som er er uakseptable, sier Røe Isaksen.

Støre: – En oppmuntring

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

Det øret vil ikke helseminister Jonas Gahr Støre høre på.

– Det er en oppmuntring at det er en tillit til Arbeiderpartiet for den politikken vi fører i forhold til sykehus og sykehjem. Det er også i samsvar med prioriteringene våre, sier Støre til NRK.

Han er ikke overrasket over at partiet hans kommer best ut blant dem som har gjort seg opp en mening. Det til tross for siste tids presseoppslag om fatale feilbehandlinger og sammenslåingskaos på Oslo universitetssykehus.

– Det er seks millioner møter mellom mennesker og behandlingsinstitusjoner i dette landet per år. De aller fleste er fornøyde med det tilbudet og den behandlingen de har fått når de kommer ut, sier Støre før han fortsetter:

– Jeg tenker folk skal slippe å tenke på hvilket parti de skal takke når de kommer på sykehus. Halvparten kobler dette til parti, de fleste gledelig nok på mitt parti, men vi markerer oss i valg på den helhetlige politikken vi fører. Hvis flere av den halvparten som ikke har bestemt seg så vil peke på meg, så er det hyggelig, men det viktigste er at de får god behandling.

Høyre størst på meningsmåling

Til tross for at Arbeiderpartiet gjør det best denne målingen, sliter de på målinger som måler nettopp den helhetlige politikken.

I NRKs siste meningsmåling i begynnelsen av desember var Høyre Norges største parti med 30,7 prosents oppslutning. Det til tross for en nedgang på 3,2 prosent fra målingen måneden før.

I samme måling fikk Arbeiderpartiet 27,1 prosents oppslutning (se tabell under).

Partibarometer desember 2012

Parti

Stortingsvalget 2009

Måling
november

Måling desember

Endring fra forrige måned

Arbeiderpartiet

35,4

27,2

27,1

0,1

Fremskrittspartiet

22,9

18,2

21,6

3,4

Høyre

17,2

33,9

30,7

-3,2

KrF

5,5

6

4,5

-1,5

Rødt

1,3

1,3

1,6

0,3

Senterpartiet

6,2

3,9

4,1

0,1

SV

6,2

4

3,9

-0,1

Venstre

3,9

3,5

4,9

1,4

MDG

0,3

1,1

1,1

0

Andre

1,1

0,8

0,5

-0,3

Målingen ble tatt opp i perioden 27 november til 3 desember.

SV har ikke klart å breie ut til helsesektoren

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Der Høyre har klart å breie ut partiet, sliter SV med å gjøre det samme. Allerede på Politisk Kvarter 20. april i år, samme dag som nyvalgt leder i SV Audun Lysbakken holdt sin første tale for landsstyremøtet i partiet, kom han med følgende løfte:

– Vi skal både beholde ledertrøyen i debatten om miljø og kunnskap, samtidig som vi skal bli et enda viktigere parti i debatten om helse og omsorg.

Ifølge NRKs måling er partiet milevis fra å klare akkurat den målsettingen. Der svarer nemlig kun 3 prosent at SV er partiet med størst troverdighet på sykehus og sykehjem.

Det er dårligere enn både Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, og likt med Kristelig Folkeparti.

Samtidig sliter partiet rundt sperregrensen på NRKs meningsmålinger.

Målingen er tatt opp mellom 11. og 17. desember, og 1 000 personer har blitt spurt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ