– Alt som kunne gå galt, gikk galt

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas mener næringsminister Trond Giske (Ap) har vært som en elefant i et glasshus i saken rundt Telenors salg av TV 2-aksjer.

Næringsminister Trond Giske

Næringsminister Trond Giske møtte tidlig opp i Stortinget for å redegjøre for salget av TV 2 til danske Egmont.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

I Stortinget torsdag redegjorde næringsministeren for sin rolle i salget av TV 2. Giske beklaget enkelte forhold rundt håndteringen av saken.

Næringsminister i SMS-trøbbel

Det har tidligere kommet frem at Giske sendte SMS-er til Telenors styreleder, Harald Norvik, men næringsministeren sier at han ikke har utøvet utilbørlig press.

Det er vanlig at den norske stat, som har en stor eierandel i Telenor, og departementene har kontaktmøter, som regel en gang per kvartal, i selskaper staten har en stor eierandel i.

Steinar Mediaas

Steinar Mediaas mener at staten, som Telenors største eier, må følge boken til punkt og prikke. Og det er ikke gjort i denne saken, mener NRKs økonomikommentator.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Det er viktig at selskapet informerer eieren om viktige saker. Det fordi selskapet selv sitter med mest informasjon om den aktuelle sak, sa Giske i Stortinget.

Mediaas: Har ikke fulgt boken

– Problemet med politikere som skal forvalte statlig eierskap, er ofte at de vil mene noe om alt, men ikke ta ansvar, sier NRKs økonomikommentator Mediaas om situasjonen som Giske har havnet i.

– Dersom man ville bruke makt, måtte dette bli gjort i generalforsamlingen. Staten, som er det største eieren på Oslo Børs, må holde seg helt etter boken. I denne saken ser det ikke ut til at det er blitt gjort, sier Mediaas.

Giske selv mener at én setning i én SMS til Norvik var upresis, men at det uansett kom klart frem at verken han selv eller staten ønsket å instruere Telenor i selskapets rolle i salget av TV 2. Giske mener at han ikke har feilhåndtert godkjenningen av salget av TV 2 til utenlandske eiere.

– Giske har en visjon

I Stortinget brukte Giske taletid til å referere både til eierskapsmeldingen og tidligere saker i Stortinget der det går frem at staten kan utøve såkalt «aktivt eierskap» i saker som er av stor betydning.

– Det er et overordnet mål å bidra til nasjonalt eierskap. Stortinget har sluttet seg til at et overordnet mål i mediepolitikken er å sikre norsk eierskap. Derfor er salg av TV 2 et legitimt tema å ta opp med Telenor, ifølge Giske.

Mediaas mener at selv om det later til at Giske har oppført seg som en elefant i et glasshus i denne saken, er det ikke bare negative ting å si om næringsministeren.

– Giske er kanskje den mest aktive næringsministeren vi har hatt. Han har en visjon, og det er mange i næringslivet som har forventninger til ham, sier Mediaas.

SISTE NYTT

Siste meldinger