Hopp til innhold

– 22. juli-terroren har preget PST

– Det preger PST at man ikke avverget terrorangrepene mot Norge 22. juli i fjor sier, PST-sjef Benedicte Bjørnland.

bjørnland

Benedicte Bjørnland (t.h.) ble ønsket velkommen som ny sjef for Politiets sikkerhetsstjeneste (PST) av justisminister Grete Faremo 8. juni i år.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Da 22. juli-kommisjonen la frem sin rapport om terrorangrepene forrige uke, ble Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kritisert for flere forhold.

Til radioprogrammet Ekko i P2 sier Bjørnland at det ikke var noen store overraskelser i kommisjonens rapport.

– PST har evaluert seg selv, og jeg erfarer at de har vært kritiske til seg selv. Det som ble lagt frem i kommisjonsrapporten, var mye av det samme, men hadde kanskje en mer alvorlig valør, sier hun.

– Tungt for PST

Bjørnland sier det er mye godt humør på arbeidsplassen, men at angrepene har preget organisasjonen tungt.

– Det har preget PST til dels ganske tungt, at man ikke avverget 22. juli - selv om 22. juli-kommisjonen konkluderer med at PST verken kunne eller burde ha avverget det. Det var ikke grunnlag for det, sier Bjørnland.

Hvordan har det vært for ansatte i PST at dere ikke maktet å hindre terrorangrepet?

– Ja, nå var jo ikke jeg der i de månedene etterpå, men det jeg har hørt, er at det var en tung stund, og at det har preget PST – på godt og vondt. Når jeg sier på godt, så er det fordi jeg erfarer at det er en vilje til å utvikle og endre seg.

(HØR HELE INTERVJUET MED PST-SJEFEN UNDER)

Da 22. kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv la frem rapporten sa hun at med en bedre arbeidsmetode, kunne PST ha kommet på sporet av gjerningsmannen før 22. juli i fjor.

Hvorfor mener du det var umulig. Dere hadde jo terroristens navn, og han ytret seg med ekstreme ytringer på nett.

– Jeg tror det vil være en umulighet å følge opp alle navn som kommer inn til oss og alle de som ytrer seg i en eller annen retning på nettet. Det er ikke ønsket i det norske samfunnet, at PST eller politiet skal være allestedsnærværende. Vi skal ikke ha et overvåkningssamfunn.

Høyreekstreme miljøer

Selv om kommisjonen ikke finner grunnlag for at PST kunne og burde ha avverget angrepene, la Gjørv vekt på flere punkter hvor PST burde bli bedre.

Har det vært for lite fokus på norske forhold og på høyreekstreme miljøer?

– Jeg tror vel at det er noe som er påpekt av PST selv, men vi har definert ekstrem islamisme som den tydeligste trusselen i det norske samfunnet , og det er 22. juli-kommisjonen enig i. Det står ved lag, selv etter 22. juli.

Det er det uforutsigbare vi i større grad må være forberedt på, og evne å identifisere, sier Bjørnland.

AKTUELT NÅ