Hopp til innhold

Åtte av ti innsatte har stor gjeld: – Alt har hopet seg opp

Ubetalte erstatninger, bøter, høye forbrukslån og kredittkortgjeld som bare vokser. Røde Kors ber myndighetene ta grep for at fengselsinnsatte skal klare å kvitte seg med gjeld.

Innsatt i norsk fengsel med gjeld

«Thomas» har rusa seg siden han var 14 år. Livet på skråplanet har ført til store gjeldsproblemer

Foto: Sidsel Avlund / NRK

– Jeg hadde en skoeske der jeg samlet regninger. Når esken ble full kastet jeg innholdet og fylte på med nye krav.

«Thomas» har rusa seg sidan han var 14 år. Nå soner han en dom på 14 måneder og skal etter planen løslates til sommeren. Han har 750.000 kroner i gjeld.

Hvor kommer den gjelda fra?

– Den kommer fra et liv med kriminalitet og rus, der man har prioritert feil. Noe er erstatninger, noe er bøter. Noe er kredittkortgjeld jeg ikke har priorietert å betale. Og et studielån som er blitt misligholdt. Alt har hopet seg opp.

– Får alt til å rakne

Guro Sollien Eriksrud i Røde Kors

Guro Sollien Eriksrud er prosjektleder i Oslo Røde Kors.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

«Thomas» er ikke alene om å ha høy gjeld. Åtte av ti innsatte har gjeld, viser en undersøkelse fra SSB om innsattes levekår.

De innsatte har sjelden bolig- og billån, men stor forbruksgjeld. I tillegg har mange av dem svart gjeld etter et langt liv med kriminalitet.

Guro Sollien Eriksrud, prosjektleder i Oslo Røde Kors, holder ofte kurs og seminarer for innsatte med gjeldsutfordringer.

– Gjeldsproblemer er ekstremt utbredt blant innsatte, og spesielt hos de som har sittet noen runder. Mange av dem jobber med rusen mens de sitter inne, går kanskje på skole og legger noen planer, men vi risikerer at gjeldsproblemene er det som får alt til å ranke hvis de ikke har gjort noe med det mens de sitter inne.

Innsatte på Stifinner'n ved Oslo fengsel

Innsatte ved Oslo fengsel på minikurs om gjeldsproblemer.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

Krever grep

Høy gjeld fører ofte, ifølge Røde Kors, til tilbakefall til kriminalitet og rus.

Organisasjonen mener myndighetene ikke gjør nok for å hjelpe innsatte med gjeldsproblemene sine.

– Hvorfor skal det offentlige ta grep? Det er jo de innsatte selv som har pådratt seg så stor gjeld?

– Det er selvfølgelig helt riktig, men kriminalitet koster det norske samfunnet kanskje 100 milliarder kroner i året. Veldig mange kan klare seg bra og bli skattebetalere og gode foreldre sånn som vi vil, men jeg har ennå ikke sett noen som klarer det helt alene, sier Sollien Eriksrud.

Kriminalomsorgen kartlegger

Kriminalomsorgen er i gang med en ny kartlegging av innsatte. Hittil er rundt 1000 kartlagt, forteller assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Jan-Erik Sandlie.

Jan Erik Sandlie, Kriminalomsorgsdirektoratet

Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

– Det er vårt ansvar å finne ut om innsatte har gjeldsproblemer og om de trenger bistand. Den nye kartleggingen går på mange ting - bolig, utdannelse, rusbehandling og gjeldsproblemer.

– Tror du dette vil hjelpe flere innsatte til å håndtere høy gjeld?

– Ja, det er i hvert fall et bidrag. Svarene skal kunne gjøre at vi får sluset de innsatte videre til noen som kan hjelpe dem med gjeldsproblemene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger