Hopp til innhold

Minst 76 personer har fått narkolepsi etter svineinfluensavaksinering

De fleste er barn viser tall fra det nasjonale kompetansesenteret. Forskere skal nå prøve å finne ut hvorfor så mange av dem er barn.

Jens Jensen (17) fikk narkolepsi etter svineinfluensa-vaksinen

Jens Jensen (17) fikk narkolepsi etter svineinfluensa-vaksinen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Nasjonalt Kompetansesenter for ADHD, Tourettes Syndrom og Narkolepsi fikk sammen med Oslo universitetssykehus i 2012 i oppdrag av Helsedepartementet å følge opp unge mennesker som er rammet av narkolepsi etter å ha fått svineinfluensavaksinen i 2009.

Nylig ble det derfor opprettet to forskerstillinger ved kompetansesenteret som sammen med en forskningsgruppe på åtte andre skal undersøke hva som har skjedd, hvorfor og hvordan dette vil utvikle seg. Prosjektet starter denne høsten, skriver VG.

Stine Knudsen

– Tallene vi har, tilsvarer en tidobling av den forventede forekomsten av narkolepsi i den vaksinerte gruppen det første året etter vaksinen, sier Knudsen.

Foto: Odd Iversen / NRK


– Vi skal følge opp pasienter jevnlig gjennom flere år. Formålet er først og fremst å finne ut hvordan man kan hjelpe disse barna, sier Stine Knudsen, overlege ved Oslo universitetssykehus og forskningsleder ved kompetansesenteret.

Så mange som 2,2 millioner mennesker fikk trolig vaksinen, hvorav 470.000 var barn. Nesten alle de som har utviklet narkolepsi som følge av vaksinasjonen, er barn og unge.

– Tallene vi har, tilsvarer en tidobling av den forventede forekomsten av narkolepsi i den vaksinerte gruppen det første året etter vaksinen, sier Knudsen.

Hun tror imidlertid at minst 100 personer er blitt syke med narkolepsi etter vaksinasjonen, men mistenker at tallet kan være mye større.


Blir fortsatt syke av vaksinen

Over fire år etter massevaksineringen mot svineinfluensaen rammes både barn og voksne av den svært alvorlige sykdommen narkolepsi.

– Det er ikke mulig å sette en sikker grense på hvor lang tid det tar fra man ble vaksinert mot svineinfluensaen i 2009 til man utvikler narkolepsi, sier forsker.

– De fleste pasientene utviklet narkolepsi i løpet av de første åtte månedene etter at de ble vaksinert. Men flere år senere har man fått inn pasienter som har utviklet sykdommen, sier Knudsen til NRK.

I 2009 fulgte 2,2 millioner nordmenn myndighetenes råd og lot seg vaksinere mot svineinfluensaen.

Ved Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) mottar de fortsatt mange saker fra folk som har blitt syke som følge av vaksinen. Direktør ved NPE, Rolf Gunnar Jørstad, tror utviklingen på høstparten i fjor tilsier at de må regne med flere saker i 2014.

Barn rammes

Tidligere i år fortalte NRK om 17 år gamle Jens Jensen og åtte år gamle Thea Strand som begge ble hardt rammet etter svineinfluensavaksinen.

I likhet med 2,2 millioner andre nordmenn tok den da 13 år gamle Jens Jensen Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensa høsten 2009. I løpet av få dager ble livet hans snudd på hodet. Jens gikk fra å være en aktiv gutt med full fart hele dagen – til å bli alvorlig syk med diagnosen narkolepsi.

– Jeg er trøtt hele tiden, og sovner lett. Medisinene jeg tar gjør det ikke lettere, sa 17-åringen til NRK i mars.

Over 60 barn og unge i Norge ble syke etter de tok svineinfluensavaksinen i 2009. Men erstatningssummene de blir tilbudt er langt lavere enn det voksne blir gitt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ