7 av 10 frykter promillekjørere

Samtidig med at Utrykningspolitiet (UP) gjennomfører en av sine største ruskontroller noensinne, viser en ny undersøkelse at over 70 prosent av oss frykter promillekjørere i trafikken.

7 av 10 nordmenn sier at de frykter promillekjørere i trafikken, viser en ny undersøkelse. I dag gjennomfører Utrykningspolitiet storkontroll mot rus ved Gardermoen.

2.000 sjåfører ble promilletestet ved Gardermoen denne fredagen. Til tross for oppløftende resultater, kunne det alltid vært bedre, sier politiet.

I desemberregn og på halvglatt føre stopper Utrykningspolitiet enda en bilist på vei fra flyplassen på Gardermoen.

Truls Petersen Balch-Barth på kjøretime

Truls Petersen Balch-Barth kom selv greit gjennom kontrollen ved Gardermoen i dag.

Foto: Håvard Hagen

– Hei hei, promillekontroll. Jeg må få be deg blåse i røret, er beskjeden fra politimannen med knallgul refleksvest.

Truls Pettersen Balch-Barth har kjøretime når han blir stoppet. Og selv om han kommer seg lett igjennom kontrollen, så liker han ikke tanken på at han kan trefef på rusede bilister på veien.

– Jeg liker det ikke nei, for jeg føler meg ikke trygg på veien, sier Balch-Barth.

81.000 har kjørt med promille i år

Og han er ikke alene om å føle seg uttrygg i møte med rusede sjåfører.

Undersøkelsen som er utført av Ipsos MMI for Av-og-til viser at 72,7 % av de spurte sier ja til at de frykter promillekjørere i trafikken. Blant kvinner og folk i aldersgruppen 50–59 år er det mange flere som frykter promillekjørere.

1122 personer over 18 år er intervjuet.

– Dette viser at folk er opptatt av at promille kan være farlig, men også at vi ikke stoler på dem vi møter i trafikken, sier daglig leder i Av-og-til Kari Randen.

Hun mener at uansett hvor gode sjåfører vi er, hjelper ikke det hvis den vi møter er påvirket og ute av stand til å lese trafikkbildet og ta de riktige valgene.

– Det er viktig å huske at godt alkovett er å være helt alkoholfri når man skal kjøre bil. Og helt bilfri når man skal drikke, sier Randen.

Undersøkelsen anslår også at minst 81.000 personer har kjørt med promille det siste året.

Storkontroll

Kari Randen

Daglig leder i Av-og-til, Kari Randen, sier desember er en av de månedene vi drikker aller mest alkohol, og at det er viktig være helt alkoholfri når man skal kjøre bil.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Kontrollen UP sto for i dag, fredag, var en av siste største kontroller her i landet. Og reisende fra Gardermoen ble stanset og kontrollert av bortimot 20 tjenestemenn.

Flere ruskontrolleres denne uken fordi det er en rusuke i hele Europa. I dag kontrollerer vi så mange sjåfører til langt utover kvelden, sier UP-sjef Runar Karlsen til NRK.

UPs kontrollstatistikk per 1. oktober i år viser at de aldri har avdekket så mange ruskjørere som nå. Det er noe av grunnen til at de skjerper innsatsen mot trafikkrus ytterligere i 2015.

Det var likevel ikke de største utslagene denne kvelden. Av 2.000 kontrollerte førere ble en tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand med en promille på over 0,2. Og det var godt nytt for politiet, selv om de gjerne skulle vært den ene foruten.

– UP er på veien for å bedre trafikksikkerheten, og en promilletatt er alltid en for mye. Men vi synliggjør oss på vei, også må vi ta det derfra, kontrolleder Kåre Sefland.

SISTE NYTT

Siste meldinger