Hopp til innhold

Du har plikt til å hjelpe når det smeller på veien

Med glatte veier og masse snø øker faren for trafikkulykker. Når det smeller, er det viktig å vite hva du skal gjøre – så du ikke gjør ting verre. Her er tre viktige råd.

Dødsulykke Kløfta E6

UTFORKJØRING: En ung mann omkom da han stanset og skulle hjelpe ved en ulykke på E6 ved Kløfta i Akershus i snøværet 10. januar.

Foto: Remi Presttun

Vegtrafikklovens paragraf 12 slår fast at alle som er innblandet i eller kommer over en trafikkulykke har plikt til å stanse og hjelpe personer eller dyr som har kommet til skade.

Plikten gjelder også for andre som kommer til skadestedet. I verste fall kan du risikere fengsel om du ikke hjelper til på skadestedet.

Inger Elisabeth Sagedal

Inger Elisabeth Sagedahl i NAF understreker viktigheten av å sikre ulykkesstedet.

Foto: Nadir Alam / NRK

Når du er på et ulykkessted, er det viktig at du passer på så ikke skadeomfanget øker.

– Vi er veldig opptatt av at folk må bruke refleksvest på skadestedet. Den skal ligge i bilkupeen og skal på umiddelbart, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Hun minner også om at varseltrekanten må ligge lett tilgjengelig.

– Mange føler angst

Refleksvest i hanskerom på bil

Loven krever at refleksvesten skal ligge slik at du får tak i den inne i kupeen.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Det kan skje alle bilister at de er først på et skadested. Hun sier det da er viktig at man har tenkt på hva man skal gjøre.

– Mange har angst for å komme som den første bilen til et ulykkessted. Det kan jeg godt forstå, det er min skrekk også. Men da er det viktig å være mentalt forberedt og gjøre ting riktig, sier hun.

Dette er rådene som NAF gir:

1. Stans, sikre egen sikkerhet og skadestedet

Refleksvest

Ta på refleksvest!

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Stans bilen og sett umiddelbart med nødblinklys på. Plasser bilen slik at ambulanse kan komme fram til ulykkesbilen.

Ta på refleksvest. Det er påbudt med refleksvest i alle biler, og du skal klare å få tak i den mens du sitter i forsetet.

Hvis ingen har tatt klar ledelse, så tar DU ledelsen.

Sett straks noen i gang med å sikre at ikke flere biler blir innblandet, ved å stanse trafikken og sette ut varseltrekant.

Hvis noen har tatt ledelsen, adlyd ordre som blir gitt og bidra med sikring.

Få pasienter bort fra åpenbare farer og skru av tenningen på involverte kjøretøyer, hvis mulig.

2. Skaff oversikt og varsle

Ambulanse

Ring 113!

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Hvor er ulykken? Hvor mange ser ut til å være skadet? Hvor mange biler er innblandet?

Ring ambulanse 113 eller politi 112. Det viktigste er å gi nødetatene en så god posisjon som mulig. Operatøren på telefonen vil veilede deg videre og stille viktige spørsmål. Forsøk å beholde roen.

Hvis du mener du er kvalifisert til å gi førstehjelp, kan du sette noen andre på stedet til å varsle nødetatene, slik at du kan begynne livreddende førstehjelp umiddelbart.

3. Gi livreddende førstehjelp

Førstehjelp

Hjerte-lunge-redning.

Foto: NRK

Pasienter som roper på hjelp, er bevisste. Konsentrer deg først om dem som ikke gir lyd fra seg.

Sikre frie luftveier ved å bøye hodet forsiktig bakover. Puster pasienten, legg vedkommende i stabilt sideleie eller sørg for at noen holder hodet bakover hvis det ikke er mulig å flytte pasienten.

Sørg for at pasientene holder seg varme, bruk tepper og klær. Nedkjøling starter umiddelbart, og reduserer raskt muligheten til å overleve.

Hvis pasienten ikke puster, start hjerte- og lungeredning med 30 kompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. Du skal ikke blåse hardt, men se at brystkassen hever seg. Det er viktig med rytme på kompresjonene. Ironisk nok har sangen «Stayin´ alive» med popgruppa Bee Gees akkurat riktig tempo på kompresjonene.

Sørg for at noen kan avlaste komprimeringen siden dette er fysisk svært krevende.

Snakk med hverandre rundt pasienten og gi tydelige beskjeder. Behold roen, og husk at hensikten med hjerte- og lungeredning er å sikre sirkulasjon, ikke at pasienten plutselig «våkner».

Hold på med førstehjelp til redningsmannskapene er på stedet og tydelig gir beskjed om å overta.

LAST NED: Først på ulykkesstedet

Ved uhell uten personskade

  • Sett på varselblink
  • Ta på refleksvest
  • Sett ut varseltrekant
  • Er du usikker på om politiet bør varsles, bør du varsle dem. Du kan ringe politiet på 02800 i stedet for på 112 hvis det ikke dreier seg om akutt nød. Husk at promillekjøring eller andre forseelser er en politisak selvom ingen er skadet.
  • Noter navn og telefonnummer til vitner
  • Ta bilder

Hvis du har mulighet kan du også måle avstander til fortau, skilter og lignende. Mål veibredd og mål lengde på bremsespor. Flytt kjøretøyene slik at annen trafikk kan passere. Skriv skademelding.

De som er innblandet i et trafikkuhell har også plikt til å oppgi navn, adresse og registreringsnummer på kjøretøyet. Hvis bilen er lånt eller leid, skal også eierens navn og adresse oppgis.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger