Politiet: Hentet hasj – Tiltalt: Testet bil

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Politiet spanet på 63-åringen i Cappelen-nettverket og mener han hentet bager med hasj. Bærums-mannen hevder han bare lånte bil og kjørte seg fast på glatta like ved hasjlageret.

Politiets beslagsbilder i Cappelen-saken.

HASJ: Politiets beslagsbilder i Cappelen-saken.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

Statsadvokat Lars Erik Alfheim

BA OM STRENGE STRAFFER: Aktor Lars Erik Alfheim ba mandag om 15, 17 og 18 års fengsel for de mest sentrale i Cappelens hasjnettverk.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Advokat Sol Elden før rettssaken

FORSVARER 63-ÅRING: Sol Elden forsvarer 63-åringen som påtalemyndigheten mener bør straffes med 18 års fengsel.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Mandag la aktor Lars Erik Alfheim ned påstand om 18 års fengsel for en 63 år gammel Bærums-mann. Alfheim beskriver 63-åringen som hasjbaron Gjermund Cappelens høyre hånd.

Under spaningsperioden 2013 kom politiet frem til to store hasjlagre, ett i Oslo og ett i Asker. Til sammen ble det beslaglagt 476 kilo.

Sentralt i saken er en biltur 63-åringen gjorde 17. desember 2013. 63-åringen møtte den medtiltalte 51-åringen på en Shell-stasjon. Der skal de ha byttet bil, før 63-åringen dro til nettverkets lager i Asker og hentet ut bager med hasj, mener politiet.

Tiltalte bestrider dette.

– En av de medtiltalte ønsket å prøvekjøre bilen hans. Mens vedkommende lånte bilen, kjørte han rundt i området og havnet på tvers i glatta oppe i en bakke. Det er først i ettertid han er blitt forklart at dette var i nærheten av hasjlageret, sier 63-åringens forsvarer Sol Elden.

Han klarte å rygge tilbake. Da kjøreturen var ferdig, byttet de bil igjen, forklarer Elden i sin prosedyre.

Erkjenner ikke straffskyld

63-åringen har drevet butikk og jobbet som rørlegger, og er en av sju tiltalte i saken rundt Gjermund Cappelens hasjnettverk. Han er tiltalt etter «mafiaparagrafen» for oppbevaring av 476 kilo og salg av 810 kilo hasj, samt heleri av 2,5 millioner kroner.

Han nekter for det meste straffskyld, men erkjenner oppbevaring av 50 gram hasj.

– Retten må være særdeles varsom med hvilket kvantum som kan tillegges den enkelte, sier Elden.

– Påtalemyndigheten mener han må hefte med alle hasjen? Da er det paradoksalt at det ikke blir tatt ut tiltale for alle salgene. Jeg mener utgangspunktet for retten må være at retten starter på null. Og så se på hvilke kvantum man er overbevist om at han er ansvarlig for, sier Elden.

– Lange perioder uten kontakt

Aktor Alfheim beskrev mannen som trofast medhjelper for Cappelen.

– Påtalemyndigheten mener han er Cappelens høyre hånd. Og de har lagt til grunn at Cappelens hasjbedrift har vært hans hovedgeskjeft. Jeg synes det passer dårlig med bevisførselen. Det er blant annet lange perioder uten kontakt, sa Sol Elden i prosedyren.

Dersom retten mener han er skyldig, sier Elden at 18 år er altfor mye sammenlignet med andre saker. Strafferammen er på 20 års fengsel. Hun påpeker også at klienten kan ende opp med samme dom som Cappelen, dersom sistnevnte får strafferabatt for samarbeid med politiet.

Advokat Inger Lise Sætren

FORSVARER 61-ÅRING: Advokat Inger Lise Sætren.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Skal vi ende opp med at han skal få den samme straffen som Cappelen? Hvilket signal vil det sende? spør Elden retorisk.

«Øst» erkjenner delvis straffskyld

Også forsvarer Inger Lise Sætren ba om frifinnelse for nesten alle punktene for sin klient, den 62 år gamle helsearbeideren. Han erkjenner bare straffskyld for oppbevaring av mindre mengder hasj.

Advokat Thor Bache-Wiig forsvarer 45-åringen som går under betegnelsen «Øst» i Cappelens regnskaper. Mannen erkjenner delvis straffskyld.

– Det er ikke tvil om at han har vært involvert i kjøp og salg, men han har sagt at han kun har mottatt 25 kilo hasj i den perioden tiltalen gjelder. Han hadde tilsagn om 50 kilo, men det ble ikke tatt ut fordi han ikke hadde solgt ut det han hadde, sier Bache-Wiig.

Han mener også klienten skal ha tilståelserabatt, selv om den først kom i retten.

Aktor mener Oslo-mannen bør dømmes til 6 års fengsel. Bache-Wiig argumenterte for en straff ned mot 2,5 år.

– Knyttes til fire forskjellige kallenavn

For en 48-åring fra Hedmark la aktor ned påstand om 10 års fengsel. Politiet mener mannen har kjøpt 200 kilo hasj av Cappelen, noe han nekter.

Ingrid Humerfelt Eckhoff

FORSVARER HEDMARKING: Ingrid Humerfelt Eckhoff forsvarer en 48-åring fra Hedmark. Hun pekte blant annet på tvilen rundt kallenavn, og at retten ikke kan dømme basert på dette.

Foto: Matrix Advokater

Forsvarer Ingrid Humerfelt Eckhoff påpekte at lapper med hva som er tilbudt kunder, ikke kan brukes som bevis for hva som er kjøpt.

– Det er ingen bevis for at alt på lappene er levert ut. Hvilken verdi har det da? Hva kan dere være sikre på? spurte Eckhoff henvendt til dommerne.

Hun sa at man ikke kan legge lappene med summer til grunn.

– Min konklusjon er at det kommer 150 kilo inn, det tas beslag i 90 kilo, og da sitter man igjen med 60 kilo. Det som fremgår av lappene kan ikke ha blitt delt ut, sa Eckhoff.

Hun tok også opp sms-ene tiltalte har erkjent handler om narkotika.

– Dere vet ikke om hver enkelt sms betyr vareprøver, bestilling, ønske om pristilbud eller levering. Dere kan ikke anta et hendelsesforløp som er mest til ugunst for tiltalte. Det fremgår av beviskravene i en straffesak, argumenterte Eckhoff.

Hun la også vekt på at fire navn tillegges hennes klient.

– «Landcruiser», «LC» og «CR» er fra Cappelens lapper. I tillegg kommer en lapp med «Krus» fra ett av lagrene. Dette skal altså peke mot en og samme person? undrer forsvareren.

– Dere står mellom å lage deres egen tolkning, eller å legge til grunn det han erkjenner, nemlig 12-15 kilo, sa Eckhoff til dommerne.

Ingen Cappelen-straff nå

Gjermund Cappelen (49) får ikke sin straff før i neste runde i retten, da spørsmålet om innførselen skal tas opp. Det er i denne saken tilknytningen til politimannen Eirik Jensen kommer opp.

Saken er berammet til 22. august neste år. Det er satt av 15 uker til saken i Oslo tingrett.

Thor Bache-Wiig og Ingrid Humerfeldt Eckhoff

FORSVARERE: Ingrid Humerfelt Eckhoff og Thor Bache-Wiig.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger