Hopp til innhold

13.000 kan i verste fall dø

Norske myndigheter er forberedt. 13.000 mennesker kan i verste fall dø av svineinfluensa her i landet.

Bjarne Håkon Hanssen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Vi er forberedt, sier helseministeren. Se video.

- I verste fall kan 1,2 millioner nordmenn bli syke, sa direktør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han understreket at det ikke foreligger en pandemi foreløpig.

Er forberedt

- Svineinfluensaen kommer ikke uten at norske myndigheter er forberedt. Vi har en oppdatert beredskapsplan og kommer til å innkalle Pandemikomiteen i løpet av uka, sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Vi har en stående bestilling på vaksine. Det vil imidlertid ta tre til seks måneder før medisinen er klar. I mellomtiden må vi nøye oss med medisiner mot vanlig influensa.

- De virustypene som er påvist har vist seg å reagere på medisiner vi har på lager, som Tamiflu. Vi er så godt forberedt som vi kan være, sa Hanssen.

Les mer:

Høy dødlighet

Direktør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet forklarte at pandemi er et utbrudd av en svært smittsom sykdom som det er vanskelig å gardere seg mot og at den har høy dødlighet, særlig i sårbare grupper.

- Vi har ikke en pandemi i dag, understreket Larsen.

- Opp til 1,2 millioner nordmenn kan i verste fall bli syke. I verste fall kan vi risikere 13.000 dødsfall i forhold til en normal influensasesong. Vi ser hvert år at eldre og syke mennesker har en større dødlighet under en influensaperiode enn ellers.

- Ved en mildere form kan vi oppleve 15 prosent sykefravær på det verste. I et verst tenkelig tilfelle, kan vi risikere et fravær på 40 prosent på det verste. Det må næringslivet forberede seg på, sa Larsen.

Uklart i Mexico

Overlege Bjørn G. Iversen i Folkehelseinstituttet opplyste at situasjonen i Mexico er uklar.

- Siden 17. april er det rapport et økende antall lungebetennelser, men det er uklar hva som er lungebetennelse, og hva som er svineinfluensa. Det er ikke bekreftet ved virusprøver.

- Vi må regne med at noen av de 1600 tilfellene som er registrert i Mexico er vanlig influensa, sa Iversen.

Smitter mellom mennesker

- Tidligere har vi sett få eksempler på at svineinfluensa har smittet mellom mennesker. Det spesielle nå er at viruset har smittet mellom mennesker. Det er ikke meldt om dødsfall andre steder enn i Mexico. Tilfeller i andre land er mildere enn i Mexico.

- For personer som kan være smittet er det viktig med sykehusinnleggelse eller isolering hjemme. Vi ønsker å hindre dråpesmitteoverføring ved generelle råd som vi lærte hjemme som barn. Munnbind er lite effektivt.

- I morgen vil vi sette opp generelle råd på flyplasser, men vil ikke gi nye reiseråd.

- Dersom du er føler deg dårlig etter en reise i løpet av en uke etter hjemkomsten, er det viktig å oppsøke lege, sa Iversen.

Undersøkelser så langt tyder ikke på at personen som blir testet i Haugesund har svineinfluensa, sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen på pressekonferansen. Vedkommende følte seg dårlig etter å ha vært i Houston i USA.

AKTUELT NÅ