Svineinfluensa gir laksefest

Verdien på sjømatselskapene på Oslo Børs går rett til værs på grunn av svineinfluensaen.

Laks
Foto: Henning Bagger

Det er laksefest på Oslo Børs mandag morgen. Årsaken er nyheter om at svineinfluensaen med utspring i Mexico sprer seg til flere kontinenter .

Både John Fredriksen- selskapet Marine Harvest, Austevoll Seafood og Grieg Seafood stiger mer enn 10 prosent på Oslo Børs, mens hovedindeksen faller 1,6 prosent.

I følge analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets, er det det kraftige nyhetsfokuset rundt svineinfluensaen som er hovedårsaken til den kraftige oppgangen.

Tidligere når det har vært fugleinfluensa og kugalskap har effekten vært liten på lakseprisen og ettespørselen. Men det er det investorene håper på, mener Hatlebrekke.

Så det er slik at svineinfluensaen skal redde etterspørselen etter norsk laks nå da?

Nei, selskapene klarer seg nok uten og har klart seg godt uten helt frem til nå, men det er et håp om at det skal bli enda bedre, sier han.

Er den enkle forklaringen på oppgangen at investorene forventer at etterspørselen etter kjøtt vil gå ned mens etterspørselen etter fisk går opp?

- Ja, det er i hovedsak det investorene tror som vil skje på bakgrunn av nyhetene i det siste, avslutter Hatlebrekke. I dag ble det kjent at EU innkaller til hastemøte i forbindelse med influensaen. Det er EU-kommisjonen som har innkalt Unionens helseministre til et hastemøte om spredningen av svineinfluensaen.

Samtidig som sjømatselskapene på Oslo Børs stiger i verdi, fører de dårlige nyhetene om influensaen til at flyselskaper og cruise-rederier faller kraftig i verdi på børsene i Europa.