Hopp til innhold

- Et drama på høyde med Irak-konflikten

– Vi står overfor den mest dramatiske situasjonen verden har sett på mange år, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Espen Barth Eide
Foto: John Minchillo / Ap

– Det er full isfront mellom stor­maktene, og både USA og Russland har sendt krigsskip til Middelhavet, påpeker Barth Eide.

– I tillegg har vi en regional konflikt som er i ferd med å internasjonaliseres ytterligere. Og vi har sett at kjemiske våpen har blitt brukt, sier.

– Alvorlig brudd på folkeretten

Han mener at Syrias bruk av kjemiske våpen uansett er et alvorlig brudd på folkeretten.

Utenriksministeren beskriver situasjonen som et drama som i hvert fall er på høyde med det vi erfarte rundt Irak-konflikten for ti år siden.

Han mener dette ikke bare gjelder krisen i Syria.

– Dette berører hele spørsmålet om den internasjonale orden, sier han.

Ingen forstår hvorfor

Barth Eide har vanskelig for å forstå president al-Assads motiv for å ta i bruk kjemiske våpen mot Syrias innbyggere, ikke minst fordi den syriske hæren har hatt framgang på slagmarken den siste tiden.

– Alle strever med å forstå hvorfor, også USAs etterretning, sier han.

– Men det er imperativt at FNs sikkerhetsråd får anledning til å drøfte dette på bakgrunn av den informasjonen som vil foreligge, og så ta en beslutning, understreker han.

Han advarer mot at ropet om at noe må gjøres, blir oversatt til at man må gjøre noe som kanskje ikke bare er galt, men som vil gjøre vondt verre.

– Derfor er det viktig at man kjøper seg litt tid, sånn som Obama gjør nå. Det betyr også flere dager til å prøve ut diplomatisk løsninger – hvis Sikkerhetsrådet er i stand til å bli enige om noe.

Sammen med nordiske og baltiske kolleger har Eide i dag kontaktet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Vi oppfordret innstendig Russland til å vise reell vilje til å bidra til at Sikkerhetsrådet kan reagere på opplysninger om bruk av kjemiske våpen, sier Eide til NTB.

– FN bør ta skarp avstand

Han venter ikke at FNs øverste organ skal bli enige om hele borgerkrigen i Syria.

– Men de kunne bli enige om å ta skarp avstand fra bruk av kjemiske våpen, mener Espen Barth Eide.

At så mange europeiske land er kommet til den samme konklusjonen som Norge bestemte seg for med en gang – at de ikke vil være med på et militærangrep – synes han er interessant.

– Makt kan brukes noen ganger, men den må for det første være legitim, og den må være formålstjenlig, mener Espen Barth Eide.

AKTUELT NÅ