NRK Meny
Normal

- Tull at Norge taper klimakampen

Miljøvernminister Erik Solheim mener det er tull at Norge er en sinke i forhold til Sverige når det gjelder klimapolitikken.

Erik Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim vil ikke gå med på at svenskene ligger foran i klimapolitikken. Her står han på talerstolen under presentasjonen av rapporten State of the World 2008 i Oslo mandag.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier til NRK at det ikke er flaut at Norge ligger etter Sverige i klimapolitikken.

- Det er bare en inspirasjon for oss nordmenn at svenskene ser ut til å gå inn for betydige hjemlige kutt og en veldig ambisiøs klimapolitikk. En konkurranse mellom Norge og Sverige om hvem som er mest miljøvennlig, er bare av det gode.

Han mener Norge ligger foran svenskene på noen områder, mens de ligger foran på andre.

Kutter mer hjemme

Solheim erkjenner at Sverige ligger foran Norge når det gjelder kutt i hjemlandet.

De svenske regjeringspartiene går inn for å kutte 38 prosent i klimautslippene innen 2020, målt i forhold til de registrerte utslippene i 1990.

Svenskene vil ta 30 prosent av kuttene hjemme i Sverige, 8 prosent gjennom kvoter i utlandet.

Det norske klimaforliket går ut på at Norge skal kutte 30 prosent innen 2020, to tredeler hjemme i Norge, en tredel gjennom kjøp av kvoter i utlandet.

- Ligger hestehoder foran

Både Pål Prestud i Cicero senter for klimaforskning og nestleder Lene Liebe i Natur og Ungdom mener Sverige ligger klart foran Norge i klimapolitikken.

- Målsettingene er en god del mer ambisiøse enn de norske. Svenskene ligger noen hestehoder foran oss hvis de klarer å gjennomføre dette, sier Prestrud.

- Det sender et signal om at vi nok en gang ligger bak Sverige, og det er veldig flaut, mener Liebe.

Men miljø- og utviklingsminister Erik Solheim avviser kontant at Norge er noen sinke i klimapolitikken.

- Det er bare tøys og tull. Norge og Sverige er blant de mest miljøvennlige landene i verden. Men vi må hver dag strekke oss for å komme videre, sier Solheim.

Det er for øvrig ikke lenge siden den tidligere svenske statsministeren, Gøran Persson, ga uttrykk for at norske politikere er langt sterkere i ordbruken når det gjelder klimapolitikken enn de er når det gjelder handling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger