Hopp til innhold

- Frp forteller bare halve sannheten

– Flertallet som får opphold i Norge i dag oppfyller ikke Flyktningkonvensjonen, sa Amundsen under NRKs TV-sendte debatt i kveld. 73,6 prosent oppfyller kravene Frp støtter.

Per-Willy Amundsen

NRK sjekker påstanden
Foto: NRK

2583 personer har fått opphold i Norge hittil i år, av disse har 1902 fått asyl eller beskyttelse under Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen eller Flyktningkonvensjonen , opplyser generalsekretær i NOAS (norsk organisasjon for asylsøkere), Morten Tjessem.

Les mer: Diskuterte integrering i moskeen

– Uredelig å fordreie bildet

– Per-Willy Amundsen fremstiller det som et lite mindretall, de som oppfyller konvensjonen. Men Frp har selv stemt for regelverk som omfatter 1902 av disse 2583, det utgjør hele 73,6 prosent, sier Tjessem til NRK.no.

Av alle de 2583 som har fått opphold hittil i år, oppfyller 38 prosent Flyktningekonvensjonen. Videre oppfyller 35 prosent den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, viser tall fra UDI:

  • 976 personer har fått asyl (basert på Flyktningkonvensjonen, som Frp støtter)
  • 926 personer har fått beskyttelse (basert på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som Frp støtter)
  • 681 personer har fått opphold på humanitært grunnlag (basert på nasjonalt regelverk. Det er eventuelt denne gruppen som har fått opphold på et grunnlag som Frp ikke støtter.)
Morten Tjessem

Morten Tjessem i NOAS.

Foto: NOAS

Dermed mener Tjessem det blir misvisende når Frps Per Willy Amundsen kun snakket om Flyktningkonvensjonen.

– Han fordreier bildet og forteller bare halve sannheten. Det er uredelig. Når Frp har stemt for begge konvensjonene, synes jeg han gir en gal fremstilling av Frps holdning og politikk å bare snakke om Flyktningkonvensjonen, sier Tjessem.

Han sier Amundsen ikke selv vil vedkjenne seg de implikasjonene av det Frp har stemt for i Stortinget, at han ikke vedkjenner seg det bestemmelsene betyr i praksis.

Amundsen: Tjessem blander kortene

Til NRK.no sier Amundsen at Tjessem blander kortene når han kritiserer Frp etter debatten, og at dette er noe Tjessem vet godt.

- Vi diskuterte flyktningekonvensjonen i debatten, og den stiller Frp seg bak fullt ut, sier Amundsen, og legger til:

- Med Frps asylpolitikk vil under ti prosent av de som søker asyl i Norge i dag, få opphold.

Se hele debatten her: Innvandringsdebatt i moskeen

– Må begå lovbrudd for å sperres inne

Tjessem reagerer også på Amundsens uttalelse om lukkede mottak i Norge.

– Man må ha gjort noe galt for å bli fengslet her i landet. Det er en veldig lite prinsipiell tenkning å si at man skal fengsle enhver asylsøker som kommer til rettsstaten Norge.

Jonas Gahr Støre i sokkelesten

Også Jonas Gahr Støre måtte stille i sokkelesten.

Foto: Emrah Senel / NRK

Tjessem legger imidlertid til at dersom Amundsen hadde snakket kun om personer som ikke kan identifisere seg, eller ikke oppgir gode grunner for det, hadde det vært aktuelt.

– Men de skjærer alle over én kam. Amundsen sier at alle skal inn i lukkede mottak, og det er ikke lovlig.

– Glapp for Støre

Men heller ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde alle fakta på det rene under kveldens debatt.

Etter mye press fra Abid Q. Raja (V) om at asylsøkere ikke får jobbe, uttalte Støre tilslutt at asylsøkere selvsagt skal få jobbe i ventetiden.

– Regjeringen vedtok imidlertid for kort tid siden at absolutt ikke alle kan få jobbe i ventetiden. Det gjelder kun de som kan fremlegge et gyldig pass. Han var ikke helt opplest på partiets politikk, så her glapp det litt for Støre, sier Tjessem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ