NRK Meny
Normal

Diskuterte integrering i moskeen

Jonas Gahr Støre (Ap), Abid Raja (Venstre), Per Willy Amundsen (Frp) var samlet til debatt om innvandring i Islamic Cultural Center i Oslo.

Debatt i moskeen
Foto: NRK

Der diskuterte de integrering og asylpolitikk med rundt 100 tilhørere den nye moskeen til landets eldste islamske menighet.

Se sendingen om igjen: Velg! 09

- Rekordår for asylsøkere

Per Willy Amundsen (Frp) mener asylpolitikken i Norge er ute av kontroll.

- Vi er blant de tre landene som tar i mot flest asylsøkere sett i forhold til antall innbyggere. Norske mottak er fulle, det er ikke plass til alle som kommer. Norge har ikke kontroll. Et mindretall av disse oppfyller kravene til asyl i forhold til flyktningekommisjonen, sier Amundsen.

Jonas Gahr Støre mener at situasjonen ikke er ute av kontroll.

- Det er 20 millioner mennesker på flukt i verden. Men vi har gjort tiltak for å stramme inn, det er en måte å kontrollere på. Tallene for flere grupper er på vei ned, sier Støre.

Støre sier han er for en streng og rettferdig asylpolitkk.

- De som ikke har krav på beskyttelse de skal ikke få det, og de skal ut. Der styrker vi kapasiteten for det. Situasjonen er ikke ute av kontroll, men verden er et krevende sted, og vi møter utviklingen med en streng politikk, legger Støre til.

Amundsen mener flertallet av de som får opphold i dag ikke har krav på opphold, og legger til at Norge ikke er i stand til å styre asylstrømmen.

Hvem synes du var best i debatten?
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Asylmottak i Afrika

Per Willy Amundsen sier at Fremskrittspartiet fortsatt står bak, og vil se på forslaget om å etablere asylmottak i Afrika.

- Det er rimeligere å drive asylmottak der, sier Amundsen.

- Jeg syntes det å sende folk til Afrika, å plassere folk i lukkede mottak, og internere dem er en menneskefiendtlig politkk, sier Abid Raja.

Utenriksministeren vil heller ikke snakke om å opprette asylmottak i Afrika. Og legger til at han heller ikke vil være med på at asylsøkere som er kommet til Norge, skal plasseres i lukkede leire inntil søknadene deres er avklart.

Video nsps_upload_2009_8_19_23_19_9_2658.jpg

Klikk på bildet for å se video fra debatten.

- Tallene vil svinge

- Jeg forstår at det at tallene på asylsøkere går opp og ned er en utfordring for mange kommuner og folk. Men disse tallene svinger, det må vi innstille oss på, og møte med en streng og rettferdig asylpolitikk, sier Jonas Gahr Støre.

Støre sier det for tiden kommer mange asylsøkere fra Afghanistan.

- Kanskje vi kan opprette et omsorgssenter i Afghanistan som gjør at de unge slipper den lange reisen til Norge, sier utenriksministeren.

- Ap nekter innvandrere å jobbe

Abid Raja (Venstre) mener at grunnen til at asylsøkere har blitt et problem er at vi ikke lykkes med integreringen.

- Jeg høre mange fine ord fra Støre, men Arbeiderpartiet gjør ikke nok for integreringen. Dere lar dem ikke jobbe, sier Raja.

Han mener partiet nekter innvandrere å jobbe.

- Arbeid til alle er jobb nummer en. Vi skal la dem jobbe. Landet hadde ikke gått rundt uten innvandrere i arbeid, sier Støre.

Støre vil ha tøffere krav til arbeidsgivere for å få flere innvandrere i arbeid. Og han mener det er viktig at alle lærer norsk språk.

Raja sier at Venstre mener at å tillate i midlertidig ansettelser og å tillate anonyme søknader vil få flere innvandrere i jobb.

- Det er ikke bare jobb og utdannelse det går på, mener Amundsen, og legger til at verdier er viktigere for integreringen enn å få alle inn i jobb.

Se NRKs folkepanels dom etter debatten

Video nsps_upload_2009_8_19_23_13_3_2656.jpg

Debatterte på sokkelesten

Atle Bjurstrøm og Per Arne Bjerke foran debatten i moskeen
Foto: Emrah Senel / NRK

Programleder Atle Bjurstrøm og alle deltakerne i programmet gikk i sokkelesten under debatten i moskeen.

Det var første gang NRK sendte en politisk debatt fra en moské.

Det er imidlertid ikke første gang Islamic Cultural Center holder valgkamp- eller partidebatt.

- Vi pleier å arrangere en debatt ved hvert valg, hvor vi inviterer politikere. Men det er første gang det holdes en TV-sendt valgdebatt i en moské. Jeg har ikke hørt om noe tilsvarende fra Europa heller, sier Ikhlaq Ahmad, talsperson ved Islamic Cultural Center.

Se debatten og sendingen her : Velg! 09

Tirsdag sa Fremskrittspartileder Siv Jensen at Flyktningpolitikken skal bli mer restriktiv .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger