Hopp til innhold

SSB har ikke «gått god for» Frps budsjetter

– Siv Jensen drar det vi har gjort, litt langt, sier forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB), Torbjørn Eika.

Velg! 09 - Finansdebatt
Foto: NRK

NRK sjekker påstanden
Foto: NRK

Frp-leder Siv Jensen har flere ganger i løpet av valgkampen understreket at SSB har godkjent Frps alternative statsbudsjett som et bevis på at partiet ikke vil drive økonomien over styr dersom de skal regjere.

Senest i debatten i NRKs Velg!09 i går kveld, gjentok Siv Jensen dette.

Har ikke analysert alle Frp-budsjettene

– Det er i hvert fall sånn at Statistisk sentralbyrå går god for alle de budsjetter som Fremskrittspartiet legger frem, sa hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_9_1_15_10_45_430.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Siv jensen hevder SSB går god for partiets budsjetter.

Men dette er ikke helt riktig.

SSBs analyser av Frps alternative statsbudsjett er offentliggjort to ganger. Siste gangen det ble offentliggjort, var i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2008.

– Siv Jensen drar det vi har gjort, litt langt, sier Torbjørn Eika til nrk.no.

Torbjørn Eika, forsker SSB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

– Vi har bare analysert deler av Frp-budsjettet, og vi har verken gjort beregninger av det siste forslaget til statsbudsjett, altså for 2009, eller det programmet de har lagt frem nå i valgkampen.

Dermed blir heller ikke det Siv Jensen hevdet i partilederutspørringen på NRK, riktig:

«Statistisk sentralbyrå har beregnet effekten av samtlige av Frps alternative statsbudsjett, gitt et godkjent-stempel som definerer klart og tydelig at renten ikke kommer til å gå opp,» sa Jensen da.

– Gir ikke godkjent-stempler

– SSB gir ingen godkjennings-stempler, og det er heller ikke vår oppgave. Våre beregninger sier for eksempel ingenting om politikken er gjennomførbar innenfor budsjettforslagets rammer, sier Eika.

– Vi sier heller ingenting om de langsiktige implikasjonene av budsjettforslaget, det skal vi heller ikke. Det vi har gjort, er å regne på de kortsiktige effektene av de elementene i budsjettforslaget vi har vært i stand til å vurdere.

For SSB har ikke vært i stand til å vurdere alle delene av Frps budsjetter.

I analysen av det alternative statsbudsjettet for 2008 , som er offentliggjort etter ønske fra Frp, går det frem at utenlandsbudsjettet, virkningene av innskudd, etableringer og avvikling av ulike fond, samt reduksjon av sykehusenes gjeld ikke er vurdert.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ