Hopp til innhold

- Problematisk press fra Storberget

Justisministeren vurderer et lovpålegg dersom ikke alle internettleverandørene i Norge får et filter som blokkerer nettsider med overgrepsbilder av barn.

– Problematisk, mener eksperter.

Kripos' Stopp-side

Siden november 2004 har Kripos valgt ut nettsider som kan blokkeres fordi de innholder ulovlige overgrepsbilder av barn.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget mener problematiseringen blir feil fokus.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Filteret er en frivillig ordning for internettleverandørene.

I forrige uke sendte justisminister Knut Storberget ut et brev til alle internettleverandørene i Norge og ba dem etablere filteret frivillig, hvis ikke kan det bli lovpålagt.

- Jeg synes det er problematisk. Vi har en veldig god avtale som er frivillig mellom Kripos og nettleverandørene.

I det øyeblikket justisministeren begynner å gi sterke pålegg og begynner å presse dem, blir det regjeringspålagt sensur, sier Ola-Kristian Hoff.

- Vanskelige grenser

Hoff var rådgiver for IKT-Norge da avtalen med Kripos ble skrevet i sin tid. Han tror det raskt vil komme krav om at også andre nettsider må stoppes av filteret dersom det blir lovpålagt.

- Her har vi en nettside som viser selvmordsmetoder. Det er ikke noen tvil om at dette er en type side som nok ikke er veldig bra å ha tilgjengelig for folk som er suicidale.

- Overgrepsbilder av barn er uproblematisk fordi det er ingen som er i tvil om at dette er opplagte lovbrudd, sier Hoff.

- Når du kommer inn på rasisme, terrorhandlinger, oppfordringer til selvmord og den type ting, er grensene mellom ytringer og det ulovlige mye, mye vanskeligere å trekke, mener internett-rådgiveren.

Ømtålig tema

Også Datatilsynet mener lovpålagt filtrering av internettsider er et ømtålig tema.

- Det er i det minste et tiltak som bør underlegges en veldig bred konsekvensanalyse fordi det fort kan få sider mot ytringsfrihet, sier seniorrådgiver Guro Slettemark i Datatilsynet.

Også ekspert på dataetterforskning Svein Willassen mener dette kan bli et problem.

- Etter hvert vil man kunne få krav om filtrering av stadig nye typer aktiviteter, som for eksempel utenlandske spillnettsteder eller hatnettsider. Man innfører et overformynderi for internett som skal bestemme hva nordmenn skal få tak i og ikke, sier Willassen.

Feil fokus

Justisministeren mener dette blir feil fokus.

- Jeg mener at det overhodet ikke har noe å gjøre med ytringsfrihet eller fornuftig forretningsvirksomhet, å måtte være avhengig av å vise svært alvorlige seksuelle overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder på internett.

Storberget vil heller ikke være med på at et lovpålagt filter vil gjøre det enklere å også blokkere andre nettsider med ulovlig eller uheldig innhold.

- Jeg er som justisminister opptatt av at man skal kunne ha flere tanker i hodet på en gang. Det må være mulig å stanse en så avskylig handling som seksuelle overgrep mot barn gjengitt på bilder, uten å være redd for at dette skal få konsekvenser for all annen type praksis og lovgivning, sier justisminister Knut Storberget.

Her kan du sjekke om din internettleverandør har filteret: Tips Kripos

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger