- Pasientforsøk er reklame

Nordmenn lar seg forske på i det de tror er medisinske studier. Men flere av disse prosjektene er rene reklamekampanjer fra legemiddelindustrien - rettet mot legene som utfører studien.

 

Blodprøve

Pasienter deltar i reklame uten å vite det.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske menn og kvinner meldte seg frivillig til to studier som legemiddelindustrien opprettet i 2005 - en som skulle teste magesårmedisin, en for prostata-pasienter. Det viser seg nå at dette ikke var annet enn reklamekampanjer rettet mot legene som utførte studien. Men det fikk ikke forsøkspersonene vite.

Visepresident Per Meinich i Den Norske Legeforening sier at de er kjent med fenomenet.

- Vi setter svært liten pris på slik virksomhet. Studier skal være forskning. Dette er en type markedsføring vi kan være foruten.

Jevnlig oppretter legemiddelindustrien nye helsestudier, for å teste ut ny og gammel medisin. Legene utfører testjobben, og hanker inn pasienter som er villige til å la seg forske på.

Men ikke alle studiene er så vitenskapelige som de ser ut som. Noen er egentlig rene reklamekampanjer rettet mot legene. Men det får ikke forsøkspersonene vite.

Legemiddelindustriforeningen sier de kjenner til at dette har skjedd, men påpeker at næringen er blitt mer lovlydig med årene.

- Jeg har hørt eksempler på dette tidligere, men alt tyder på at situasjonen er blitt mye bedre og at man lærer av sine feil, sier administrerende direktør i  Legemiddelindustriforeningen Pål Christian Roland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger