Hopp til innhold

– Politiet fabrikkerte Treholt-bevis

Norsk overvåkingspoliti fabrikkerte et av bevisene mot Arne Treholt, et bevis som var helt avgjørende for spiondommen. Det hevdes i en ny bok som lanseres torsdag.

Arne Treholt på Fornebu i 1984

På dette bildet av Arne Treholt som er tatt før arrestasjonen på Fornebu i 1984, er teipbiten borte fra kofferten.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Den oppsiktsvekkende påstanden fremsettes i boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken», skriver Aftenposten.

Pengebeviset var et av de viktigste bevisene i spiondommen på 20 års fengsel som Arne Treholt ble idømt.

– Vi har ugjendrivelig bevis

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har skrevet boken sammen journalist Kjetil Bortelid Mæland.

– Politiet jukset med pengebeviset. Vi har fremskaffet ugjendrivelig bevis for at bildene som skulle dokumentere pengefunn i Treholt leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten må ha blitt tatt etter at Treholt ble pågrepet, hevder Malthe-Sørenssen.

Forfatterne fikk tilgang på Treholts koffert i fjor sommer og har gjort en del undersøkelser av den. Sønn av Ingolf Hådem som var sakkyndig i Treholt-saken, Håvard Hådem, fant en teipbit på låsmekanismen som han gjorde Malthe-Sørenssen oppmerksom på.

– Jeg bestemte meg for å undersøke dette videre. Det viser seg at den samme teipbiten som i dag sitter på kofferten, satt på kofferten under ransakingen av Treholts leilighet i august 1983. Ved arrestasjonen av Treholt på Fornebu 20. januar 1984, satt ikke den samme teipbiten på kofferten, sier forfatteren til NRK.

Video Stanghelle om Treholt-bevis

NETT-TV: Politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle mener dette er mer enn en lettvint konspirasjonsteori.

Malthe-Sørensen forteller at det var Politiets sikkerhetstjenestes side på bildenettstedet Flickr som satte dem på sporet.

– Fotografert på politihuset

Malthe-Sørensen kan ikke med sikkerhet si hva teipbiten var ment for, men politifolk han har snakket med tror den mest sannsynlige forklaringen er at det er en plomberingsteip som brukes i forbindelse med beslag.

Det kan også være at teipbiten er en merking av beslaget med beslagsnummer.

Malthe-Sørensen mener dette beviser at bildene av det som er kofferten i Treholts leilighet, er tatt etter at han ble arrestert på Fornebu lufthavn i januar 1984.

Ifølge en tipser i det som den gang var Politiets overvåkingstjeneste (POT), skal bildet være tatt i POTs lokaler i 8. etasje ved Politihuset på Grønland.

– Denne personen mente det var en alvorlig urett som var begått for 25 år siden. Han hadde begynt å tenke nye tanker etter at han sluttet i POT. Han tok kontakt med meg i forbindelse med forrige gjenopptakelsesrunde, og ba meg formidle dette til Treholts advokat Harald Stabell, forteller Malthe-Sørensen.

Forfatteren mener teipfunnet dokumenterer at det har vært en bevisforfalsking i Treholt-saken, og at den derfor må gjenopptas.

– Dette er bare tull

Lasse Qvigstad, daværende aktor i Treholt-saken, sier til Aftenposten at han tar opplysningene ytterst alvorlig.

– Vi må nå først få lest boken og satt oss nærmere inn i påstandene før vi tar stilling til hvilken måte saken skal følges opp på, sier han.

Arne Treholts forsvarer, Harald Stabell, sier at det vil være oppsiktsvekkende om ikke påtalemyndigheten ber Gjenopptagelseskommisjonen om å gjenåpne saken.

– Hvis dette er riktig står vi overfor den største rettsskandalen i norsk historie. Det er nok i disse påstandene til å ta de alvorlige og at de må granskes, sier politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle.

– Dette er noe mer enn en lettvint konspirasjonsteori.

Daværende leder for Politiets sikkerhetstjeneste, Jostein Erstad, beskriver på sin side opplysningene om at politiet skal ha konstruert bildet som «tull».

Han avviser overfor Aftenposten at politiet skal ha endret bevismateriale i etterkant.

Treholts attachékoffert

Politiets overvåkingstjeneste skal ha funnet bunker med dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Den angivelige teipbiten er markert med rød ring.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

AKTUELT NÅ