- Norge må ta tunge tak

- Klimakampen og kampen mot fattigdom er vår tids største utfordringer. Og rike land, som Norge, må være med på å ta de tyngste takene.

Gro Harlem Brundtland
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Gro Harlem var sammen med FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan æresgjest på Arbeiderpartiets landsmøtet i ettermiddag. Dette er for øvrig også Gro Harlem Brundtlands fødselsdag.

Det er i disse dager tjue år siden Gro Harlem Brundtland på FNs vegne la fram rapporten "Vår felles framtid."

I dag sa hun at hun er større optimist nå enn for tjue år siden fordi mange av verdens store og vikitge nasjoner nå har skjønt alvoret og vil delta i klimakampen. - Det har skjedde noe med forståelsen og den internasjonale atmosfære når det gjelder alvoret i klimakampen.

- Vår tids største utfordring

- Det er nå er tydelig at Arbeiderpartiet ikke bare er partiet for velferd, partiet for arbeid, partiet for oppvekst og en trygg alderdom, men i høyeste grad også det ledende partiet for miljø, slik det er for fred og utvikling, sa Gro Harlem Brundtland.

Hun roste Jens Stoltenberg og regjeringen for det krevende og radikale klimautspillet i går og sa at det ikke er noen tvil om at klimakampen og kampen mot fattigdom er vår tids største utfordringer.

Gro Harlem Bruntland pekte på at i forbindelse med rapporten for tjue år siden var det for første gang blitt åpenbart at summen av menneskehetens belastninger av det globale miljø hadde skapt stor fare for en uopprettelig skade.

- Det var blitt nødvendig med en ny kurs, med politisk vilje, nye internasjonale samarbeidsordninger, en mer rettferdig fordeling og en målrettet teknologisk utvikling. Det var blitt helt nødvendig med internasjonale avtaler for for å redusere utslippene av klimagasser, sa hun. 

Fem år senere kom Rio-toppmøtet og i 1997 kom Kyotoprotokollen.

- Må ta stor del av regningen

Gro Harlem Brundtland sa at etter Stoltenbergs utspill om klimapolitikken på landsmøtet i går, vil vi måtte få en helt ny og annen debatt. - Svaret framover må ligge i ny teknologi. Ny, bærekraftig energiproduksjon, kostnadseffektive utslippsreduksjoner og bruk av mekanismene som ligger i Kyotoprotokollen. Samtidig må de land som forurenser mest også redusere mest.

- Men vi er samtidig nødt til å innse at rike land, som Norge, nå være med på å ta de tyngste takene. Vi må betale for de fattige landene som ellers ikke vil makte å være med på det internasjonale løftet som må til. De rike landene, som Norge, må ta en stor del av regningen. Både nasjonalt og internasjonalt er det behov for samhold og forandringer og felles løft.

Gro Harlem Brundtland skal selv tale på FNs miljtoppmøte i mai, og hun er en av tre som er utpekt av FNs toppledelse til å følge opp miljøkampen på FNs vegne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger