NRK Meny
Normal

– De forstår at dette ikke kan fortsette veldig mye lenger

Maria Amelies foreldre lever fortsatt i skjul, til tross for at datteren har fått arbeidstillatelse og dermed kan returnere lovlig til Norge. Advokaten deres mener de maler seg inn i et hjørne.

Maria Amelie på Trandum, Brynjulf Risnes (innfelt)

Maria Amelie, da hun satt på Trandum asylmottak. Her i samtaler med sin advokat, Brynjulf Risnes (innfelt).

Foto: Cornelius Poppe/Gorm Kallestad / Scanpix

– De forstår at de ikke kan fortsette med dette veldig mye lengre, sier advokat Brynjulf Risnes til NRK.no.

Adresseavisen skriver i dag at foreldrene til 25 år gamle Maria Amelie, forfatteren av boka Ulovlig norsk, trolig vil komme ut av dekning snart.

Se også: Maria Amelie er i Norge

– En grunn mindre til å holde seg i skjul

Risnes bekrefter at det er snakk om et tidsspørsmål før det vil skje.

– En av grunnene de har oppgitt til at de har levd i skjul er for datterens sikkerhet. Men nå som hun kan returnere til Norge, med loven i hånd, er det i alle fall en grunn mindre til holde seg i skjul.

Dersom de står fram er det små sjanser for at norske myndigheter lar dem få bli i landet, mener advokaten.

– Det er store usikkerhetsmomenter knyttet til denne saken. Det har blant annet kommet nye opplysninger om fortida deres som i betydelig grad understøtter det de ga som forklaring den gangen de kom til Norge.

Avslag på asylsøknad

Etter et avslag i asylsøknaden i 2002, besluttet familien på tre å leve i skjul i Norge, i steden for å dra tilbake til Russland.

Bakgrunnen for asylsøknaden og ønsket om å få lovlig opphold i Norge har ikke endret seg for foreldrene som fortsatt oppfatter det dit hen at det er farlig for dem å returnere til Russland og Nord-Ossetia.

Men til tross for nye opplysninger i saken, tror ikke Risnes det vil være grunnlag nok for å la dem få bli i landet.

– Det råder en viss usikkerhet knyttet til hvor mye man mener at man bør omvurdere det som ble gjort den gangen. Sjansen for at norske myndigheter sier at de kan få bli, er nesten lik null, sier han.

– Maler seg inn i et hjørne

Men foreldrene vil likevel trolig komme ut av skjul om ikke altfor lang tid, sier Risnes.

– Jeg har snakket med dem med jevne mellomrom – og de er klar over at de maler seg mer og mer inni et hjørne. Det fins ingen vei ut ved å fortsette slik. Det skjønner de. Det er et tidsspørsmål om når det skjer, når de melder seg.

Det var en regelendring fra regjeringen som sørget for at 25 år gamle Madina Salamova, kjent som Maria Amelie, fikk opphold i Norge tidligere i år etter å ha fått tilbud om jobb her i landet.

Les også: Amelie har fått arbeidstillatelse
Les mer: Nå kan Maria Amelie få arbeidstillatelse i Norge

Brynjulf Risnes vil ikke opplyse om hvor i landet foreldrene befinner seg, men nøyer med å si at de oppholder seg et sted på Østlandet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger