NRK Meny
Normal

- Må holde løftet til NATO

NATO regner med at norske NATO-soldater i Afghanistan kan bli sendt hvor som helst i landet i en krisesituasjon, noe som skaper krise i SV.

James Appathurai
Foto: NRK

Det lovet statsminister Jens Stoltenberg på NATO-toppmøtet i Riga i november, sier NATO-talsmann James Appathurai.

Appathurai sier at Stoltenberg på møtet sa ja til at norske styrker i Afghanistan kan bli omplassert hvor som helst i landet i en krisesituasjon.

– Jeg er ganske sikker på at statsministeren husker og står ved det løftet han ga i Riga, sa han til norske journalister i Brussel onsdag.

- De 26 NATO-allierte, deriblant Norge, ble i Riga enige om at i en krisesituasjon kan alle NATO-styrker bli sendt til hele landet. Det er opp til kommandoledelsen å avgjøre. Men det må være snakk om ekstreme situasjoner, la han til.

– Jeg vil minne om at vi er en allianse av 26 land, og solidaritet er et viktig prinsipp for oss, sa han.

 

Erna Solberg
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Usolidarisk

Men i Stortinget onsdag åpnet Stoltenberg for at de norske spesialstyrkene som skal ha base i Kabul-området, kan bli sendt til Nord-Afghanistan for å hjelpe norske soldater i en krisesituasjon, men ikke til sør der andre lands soldater kjemper mot Taliban, og uklarheten omkring hvor de norske soldatene kan sendes, har skapt sterke reaksjoner i hele det politiske miljøet.

Opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på de norske begrensningene, og anklager regjeringen for usolidarisk opptreden i NATO.

– Vi kan ikke ha begrensninger som gjør det umulig å hjelpe i en krisesituasjon. Det er et kunstig skille og et skille som truer hele NATO-solidariteten, sier Høyre-leder Erna Solberg og får støtte av Venstre-leder Lars Sponheim.

– Vi tok det som en selvfølge at engelskmennene stilte opp for oss i Maimana da det smalt, men de skal ikke ta det som en selvfølge at vi stiller opp for dem når det smeller, sier han.

 

Partileder Kristin Halvorsen i SV og nestleder Audun Lysbakken
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Truer regjeringen

Men samtidig har det skapt sterke reaksjoner i SV at partiledelsen mandag godtok at Norge sender 150 nye norske spesialsoldater til Afghanistan, og onsdag gjorde SV-leder Kristin Halvorsen det tindrende klart at SVs smertegrense er nådd i Afghanistan-spørsmålet:

– Hvis spesialstyrker sendes til Sør-Afghanistan, er det i strid med regjeringens vedtak. En slik regjeringsbeslutning er det ikke mulig å komme fram til med denne regjeringen, sa Halvorsen etter et ekstraordinært sentralstyremøte.

SV kan altså komme til å trekke seg fra regjeringen dersom de norske spesialsoldatene sendes til Sør-Afghanistan.

– Hvis spesialstyrker sendes til Sør-Afghanistan, er det i strid med regjeringens vedtak. En slik regjeringsbeslutning er det ikke mulig å komme fram til med denne regjeringen, sier Halvorsen.

Se: Strid i SV

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger