Hopp til innhold

- Kan ikke utrette mirakler

- Jeg forstår at tamilene i Norge føler en voldsom fortvilelse. Men jeg kan ikke utrette mirakler, sier miljø- og utviklingminister Erik Solheim.

Erik Solheim
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tamiliene som demonstrerer i Oslo hevder at Erik Solheim og regjeringen ikke bidrar nok til å få slutt på den blodige borgerkrigen på Sri Lanka.

- Hvorfor kommer ingen og snakker med oss, spør demonstrantene som sperrer inngangen til statsministerens kontor.

LES OGSÅ: Krever handling fra regjeringen

Tamiler demonstrerer i Oslo

Tamiler i Norge stilte tirsdag opp foran regjeringskvartalet i Oslo sentrum med krav om at Norge må gjøre mer for å hindre at deres slektninger og venner på Sri Lanka blir utsatt for det de mener er et folkemord.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Jeg snakker gjerne med demonstrantene. Jeg kan godt ta kontakt med USA, Japan og EU på nytt, for å se om det kan gjøres noe mer for å stanse krigshandlingene på Sri Lanka, sier Solheim.

FN er bekymret

Minst 100 000 mennesker er fanget mellom de stridende partene i kampsonen på Sri Lanka.

- Det er nesten umulig å nå frem med hjelp til dem som trenger det, sier landdirektør for Sri Lanka i Flyktninghjelpen, Toril Brekke.

Etter nye harde sammenstøt mellom regjeringshæren og tamiltigrene de siste ukene, har tigrene tapt nesten alle områdene de kontrollerte, i kampen for en egen stat. Nå er alle presset inn på et lite område.

- Det har skapt en helt fortvilet situasjon for de sivile, sier Brekke. Hun mener at begge parter utnytter situasjonen til sin fordel.

4000 sivile drept

Minst 4000 sivile er drept de siste to månedene, og tallet kan mangedobles siden kampene startet på Sri Lanka i 1983.

Våpenhvilen Norge var med på å forhandle frem i 2002 skulle sette en stopper for den blodige brogerkrigen. Men siden 2006 har krigshandlingene fortsatt for fullt i det som er Asias lengst-varende etniske konflikt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ