Hopp til innhold

Krever handling fra Regjeringen

Flere hundre tamiler demonstrerte tirsdag kveld i regjeringskvartalet. De ønsker et løfte fra Regjeringen om at den vil gjøre noe for situasjonen på Sri Lanka. Se video

Tamiler demonstrerer utenfor regjeringskvartalet
Foto: Erik Engen / NRK

Den lovlige demonstrasjonen i regi av Norsk Tamilsk Forum skulle avblåses klokken 11, men omlag 200 tamiler som deltok i demonstrasjonen holder fortsatt stand utenfor statsministerens kontor.

Arrunthan Perinpasivam i Tamilsk ungdomsforening sier demonstrantene har tre krav:

- Vi vil at Norge skal innkalle til et hastemøte med Japan, USA og Eu for å få i gang en umiddelbar våpenhvile. Så vil vi at Sri Lanka skal tillate internasjonale observatører i krigsrammede områder. Det siste er at Sri Lanka må sende mat og medisiner til sivilbefolkningen i krigssonen, sier han.

Video nsps_upload_2009_4_7_13_16_28_2673.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Krever aktiv støtte

Demonstrantene er tydelige på at de ikke mener Norge gjør nok i forhold til konflikten på Sri Lanka, og er skuffet over at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ikke vil treffe dem.

- Han har gjort mye for å fremme saken vår, og at han ikke stiller opp forteller at han svikter oss, og ikke støtter vår sak like mye som andre saker, sier Perinpasivam.

Men statsekretær i utenriksdepatementet, Raymond Johansen, mener tamilene ikke har grunn til å være skuffet over Regjeringen:

Tamiler demonstrerer utenfor regjeringskvartalet

Demonstrantene har rigget seg til med telt.

Foto: Erik Engen / NRK

- Norge gjør mer enn noen andre, og har vært aktive. men når partene selv velger krig, så er det ikke så mye vi kan gjøre. Det vi tar til ordet for nå, er å få en humanitær pause i skytningen og ordne en humanitær korridor hvor de 150 000 sivile slipper ut, sier han til NRK.

2000 gasset ihjel

Ifølge Tamilsk ungdomsforening er det en konkret hendelse i går, som ble forløperen til dagens demonstasjon:

- Dette er en spontan demonstrasjon, og grunnen til den er at 2000 tamiler i går ble gasset ihjel med ulovlige, kjemiske våpen. Dette er en spontan reaksjon på det, sier Perinpasivam.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse har tidligere sagt at de
militære er nær ved å utradere den tamilske geriljaorganisasjonen Tamiltigrene etter flere tiår med krig. Han har avvist internasjonale appeller om en våpenhvile.

Tamiler demonstrerer
Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Også i går demonstrerte tamiler foran Stortinget, og de blokkerte etterhvert veier og trikkeskinner
i forbindelse med demonstrasjonen.