- Hvite nordmenn må lære av brune nordmenn

Abid Raja mener Norge også kan få terrorangrep og forstadsopprør hvis vi ikke tar integreringsutfordringene på alvor.

Video Abid Raja om integrering

Norge står ved et veiskille i integrerings-arbeidet, mener venstre-politiker Abid Raja. Trykk på bildet for å se Raja bli intervjuet av Tom Nilsen i Morgennytt.

I forlengelse av Rajas serie med dialogmøter på Litteraturhuset, gir han denne uken ut boken Dialog, der han ber etniske nordmenn og minoritets-nordmenn om å komme hverandre i møte.

Les også: Abid Raja blir fredsmegler - i Oslo

Ser tendenser i Norge

Venstre-politikeren mener dette er nødvendig for å unngå terrorangrep og forstadsopprør, slik det har vært i andre land.

– Vi har sett tendenser i Norge de siste årene, særlig under Gaza-demonstrasjonene, hvor en rekke ungdommer, flere hundre i antall, gikk amok i gatene. De kastet stein på politiet, satte fyr på bygninger og knuste deler av Oslo sentrum.

Les også: - Allah avgjør om det blir fredelig

Les også: 160 personer innbrakt av politiet

Raja peker på at dette er nye tendenser i Norge, og at man ikke har sett et slikt antall minoritetsungdommer oppildne til hat på denne måten.

– Jeg har vært på befaring i mange europeiske land, samt USA. Det jeg ser er en langvarig neglisjering av integreringsutfordringene i disse landene, og hvordan det nå har fått fotfeste i ghettoer.

Raja mener framveksten av segregerte samfunn gjør at minoritetsungdommer får mindre lojalitet til landet de vokser opp i. Han tror mange minoritetsungdommer ikke føler seg som en del av Norge.

– I Frankrike har det vært opptøyer, og i England har terroren rammet. Hvis vi ikke gjør noe med disse tingene i Norge, så tror jeg dette også kan ramme oss, sier Raja.

Les også: Advarte mot norsk 11. september

Frykter radikalisering

Raja sier at «brune nordmenn» de siste tiårene har lært veldig mye om hvite nordmenn, mens hvite nordmenn ikke har lært så veldig mye om brune nordmenn.

– Jeg tror hvite nordmenn trenger å lære om brune nordmenn. Hvis hvite nordmenn klarer å få kunnskap om dette, så vil vi også klare å beskytte oss mot den faren disse minoritetsungdommene kan utgjøre i fremtiden.

Raja mener den manglende kunnskapen og dialogen kan svekke følelsen av tilhørighet til Norge blant minoritetsungdommer.

– Det verste som kan skje er at store deler av minoritetsungdommen ikke føler seg som en del av landet. Da vil de være på jakt etter en annen form for tilhørighet. De vil være et lett bytte for radikale islamister som er veldig gode på å utnytte de følelsene som mange ungdommer har, tror Raja.

Han frykter at fremmedgjorte minoritetsungdommer blir radikalisert i like stor grad som man har sett i andre europeiske land. Borgere fra eksempel Pakistan og Bangladesh blir ansett for å utgjøre den største sikkerhetsrisikoen mot England.

Les også: 72 barn deltok i opptøyene

– Refleksjoner er avgjørende

Raja mener fattigdommen mange innvandrerbarn er utsatt for, kan dette skade integreringen.

– Det er 85.000 barn under fattigdomsgrensen i Norge. Store deler av disse er innvandrerbarn. Det er klart at disse ikke føler seg like vellykket som andre barn i Norge, sier Raja.

– Vi kan ikke gi opp mennesker og ikke tro de vil la seg endre. Når frustrert ungdom som føler avmakt, opplever at de blir sett og hørt gjennom dialog, kan dette skape refleksjoner. Og refleksjoner er avgjørende for endring, sier Abid Raja.

For å kunne snakke sammen mener Raja at man må slutte med monolog, og begynne med dialog. For å få det til, trenger vi mer kunnskap om hverandre.

– Jeg er veldig trygg på at jeg har nok kunnskap om den hvite nordmann, nå er det på tide at også hvite nordmenn skaffer seg kunnskap om brune nordmenn. Da kan vi starte dialogen.

SISTE NYTT

Siste meldinger