– Motdemonstrantene ødela ikke støttemarkering for Israel

Politiet oppfordret Israel-vennene til å pakke ned flaggene før de forlot støttemarkeringen søndag ettermiddag – Vi ønsker ikke å se det israelske flagget brenne i Oslo i dag, advarte Miff.

Motdemonstrasjon under Miff-markering

Mange møtte opp til støttemarkering for Israel.

Miff-markering i Oslo

Israel-venner møtte opp til markeringen i god tid.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Markeringen ble arrangert av organisasjonen «Med Israel for fred» (Miff) foran Stortinget, og flere stortingsrepresentanter holdt appeller.

Da Miff-leder Conrad Myrland avsluttet demonstrasjonen, ba han Israel-vennene om å holde en lav profil etter at de hadde forlatt området Eidsvoll plass.

– Når vi kommer utenfor området, er vi ikke lenger omgitt av politistyrker. Vi ber derfor alle pakke ned flaggene og ikke vifte med dem rundt i Oslo sentrum. Vi ønsker ikke å se det israelske flagget brenne i Oslo i dag, sa Myrland, før markeringen ble avsluttet med den israelske nasjonalsangen.

Politiet stilte med ridende politi og såkalte MIK-biler, som er spesialutstyrt for å håndtere store folkemengder. Det var også satt opp sperringer rundt hele området.

– Vi er klar over at dette er en betent sak, og vi er forberedt på at det kan bli en aggressiv stemning. Derfor stiller vi mannsterke og skal sørge for at den lovlige markeringen går sømmelig for seg, sa operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NRK før arrangementet startet.

Skilte motdemonstranter og Israel-venner

Enkelte grupper hadde varslet motdemonstrasjoner på sosiale medier i forbindelse med markeringen. Den venstreradikale gruppen «Tjen Folket» sto med et banner med teksten «Global intifada». De ropte «Boikott Israel, fritt Palestina» og andre slagord under hele demonstrasjonen.

Flere motdemonstranter sluttet seg til underveis, og de oppmøtte klarte tidvis å overdøve appellene fra talerstolen med taktfaste erklæringer til støtte for Palestina.

Da noen motdemonstranter begynte å løpe mot sperringene, vekk fra plassen de hadde fått tildelt, valgte politiet å rykke inn med biler og flere titalls politifolk, men demonstrasjonen og motdemonstrasjonen gikk ellers rolig for seg.

Politiet har stilt seg opp mellom Miff-markeringen og motdemonstrasjonen

Politiet har stilt seg opp mellom Miff-markeringen og motdemonstrantene.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Ingen alvorlige hendelser

Politiets innsatsleder Lasse Alver er fornøyd med at det ikke skjedde noen alvorlige hendelser under dagens markering. Han sier motdemonstrasjonen ikke var meldt inn, men at de likevel lot dem gjennomføre en demonstrasjon mot Miffs markering.

– Det har en tendens til å bli et visst aggresjonsnivå når to parter med så motsatte meninger møtes, men det utviklet seg ikke til noe fordi politiet var til stede med tilstrekkelige styrker, sier Alver.

Miff hadde også egne vakter som passet på at ingen på Israel-venner snudde seg mot motdemonstrantene for å provosere dem, og advarte om at demonstrasjonen kunne bli stoppet dersom ikke alle etterkom dette.

Myrland advarer mot å vifte med det israelske flagget i Oslo sentrum.

Miff-leder Conrad Myrland avslutter markeringen utenfor Stortinget.

Mange påmeldt

Daglig leder i organisasjonen «Med Israel for fred» (Miff), Conrad Myrland, var på forhånd ikke redd motdemonstrasjoner.

– Sikkerheten er politiet oppgave. Vi følger deres anmodning om å ikke vifte med flagg før og etter markeringen, sier Myrland.

Rundt 400 personer var forhåndspåmeldt til dagens markering. Myrland forventet at mange flere ville møte opp. Politiet anslår at det var mellom 450 og 500 frammøtte Israel-venner, mens motdemonstrantene talte mellom omtrent 150.

Myrland er fornøyd med oppmøtet, og synes ikke motdemonstrantene lyktes i å ødelegge markeringen.

– De som sto bakerst mistet litt av lyden, men vi som sto framme merket lite til dem, sier Myrland.

Politiet stiller seg opp mellom Israel-venner og motdemonstranter

Da noen motdemonstranter løp mot sperringene, valgte politiet å stelle seg opp mellom Miff-markeringen og motdemonstrantene.

Foto: Simon Solheim / NRK

Fryktet bråk

Før søndagens markering har flere deltagere fryktet bråk og opptøyer i Oslo. Da det ble arrangert en tilsvarende markering for Israel i januar 2009 utløste det opptøyer i Oslos gater.

Politiet ønsket ikke å gå i detalj på hvor mange politifolk som skal holde et øye med demonstrasjonen, men bekrefter at politihester vil være en del av styrken.
Palestinakomiteen søkte om å få holde motdemonstrasjon til støttemarkeringen, men trakk senere søknaden, ifølge politiet.

– Hvis det blir bråk kommer vi til å få skylden, og det ønsker vi ikke, sier komitéleder Kathrine Jensen til NRK.

– Ikke i krig med det palestinske folk

Blant appellantene var stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF), leder av Israels venner på Stortinget og stortingsrepresentant Kristian Norheim (Frp), andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen og utenrikspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet.

Også Solveig Ghatso, styreleder i Miff Vestfold og Conrad Myrland, daglig leder Miff, holdt appell.

– Vi er ikke samlet for å feire Israels krigføring på Gaza, men for å få til en ekte fred. Vi er her fordi vi hater å se kvinner og barn bli drept av den islamistiske bevegelsen Hamas, sa Myrland under sin appell.

Flere av demonstrantene holdt skilt med påskriften: «Mediedekningen av Israel-konflikten må bli mer rettferdig», «Det er riktig og viktig at Israel forsvarer sine innbyggere» og «Nei til terroren og islamismen til Hamas».

– Det viktigste for oss var å få fram at Israel er i krig mot terrorgruppen Hamas, ikke det palestinske folket, sier Myrland etter markeringen.

Israelsvenner er klare for støttemarkeing utenfor Stortinget i dag - men frykter voldelige motdemonstranter som i 2009. Palestinakomiteen vil ikke holde motdemonstrasjon fordi de frykter bråk.

Israel-venner er klare for støttemarkering utenfor Stortinget i dag – men frykter voldelige motdemonstranter som i 2009. Palestinakomiteen vil ikke holde motdemonstrasjon fordi de frykter bråk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger