Vil se Breivik for å forstå

Sist gang Fredrik Sletbakk (21) fra Narvik møtte Anders Behring Breivik var 22. juli. I dag skal han se og høre den terrorsiktede massedrapsmannen igjen.

Fredrik Sletbakk

Fredrik Sletbakk (t.h.) på vei inn til fengslingsmøtet i Oslo tinghus.

Foto: NRK

– Jeg er spent og nervøs, men for meg er det viktig å følge hele prosessen for å bearbeide det jeg opplevde på Utøya. Ved å være her håper jeg å en større forståelse av omfanget og alvoret i saken, sier Sletbakk på telefon fra fengslingsmøtet i Oslo tinghus til NRK.no.

Sist han så Breivik, var da han 22. juli gikk av ferga «Thorbjørn». Samtidig gikk en mann i politiuniform om bord i ferga for å reise utover til Utøya. Noen minutter etter begynte dramaet som kostet 69 mennesker livet.

– Et mediesirkus

I dag var han oppe tidlig for å stille seg i kø. I køen var det både overlevende fra Utøya, venner av drepte, journalister fra utlandet som ikke hadde akkreditert seg innen fristen og vanlige folk som ville se og høre Breivik. De første hadde kommet ved 1-tiden på natten.

Fredrik Sletbakk, Nordland Ap

Fredrik Slettbakk

Foto: Arbeiderpartiet

– Jeg liker ikke at han får all oppmerksomheten. Dette er et mediesirkus uten like. Det er kamera over alt og media gjør alt de kan for å få en bit av det skjer. Det er ubehagelig. For min egen del sliter med å ha følelser for gjerningsmannen, sier Sletbakk.

Samtidig mener han at medieoppbudet viser det enorme omfanget i saken.

– Journalistene gjør jobben sin med å dokumentere en av de mest alvorlige drapssakene i Norgeshistorien.

Samtidig håper han det blir en verdig ramme rundt det som skal skje fram mot rettssaken i april neste år.

Blir menneskeliggjort i media

– Det blir et større fokus på han som person og ikke handlingene han har begått. Det synes jeg er problematisk. Det er bare en gjerningsperson her, og det er ham. Det var en manns gjerning, og det viktig at folk ikke glemmer det, sier Sletbakk.

Forberedt seg godt

Han sier at han har brukt det siste døgnet på å forberede seg mentalt på opplevelsen ved å se og høre Breivik under fengslingsmøtet.

– Jeg har snakket med venner og andre overlevende. Men jeg har også snakket med advokater for å sette meg inn i hvordan en slik prosess foregår.

En vanlig dag på jobben

Jørgen Bikset

Jørgen Bikset fulgte ikke fengslingsmøtet i terrorsaken i dag. - Jeg må videre i livet, sier han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mens Fredrik Sletbakk satt i Oslo tingrett, valgte AUF-kollega Jørgen Bikset, som var på Utøya 22. juli, å ikke følge fengslingsmøtet i terrorsaken i dag.

– Det er ikke det at jeg fortrenger det som har skjedd. Jeg vet hva som skjedde 22. juli, og det vil jeg alltid bære med meg. Savnet etter venner som er borte vil aldri forsvinne. Men jeg må videre. Dette kan ikke være den ene tingen i livet mitt, sier politisk rådgiver Jørgen Bikset på fylkestinget i Nordland.

Men han forstår at noen AUF-ere føler det annerledes.

– Vi takler ting forskjellig. Noen har behov for å være tilstede å se hva som skjer, og det respekterer jeg, sier han til NRK.no.