Eksporterer for 60 milliarder: – Det er med en bismak

Sjømateksporten er mer enn doblet på ti år, men norske lakseoppdrettere klarer ikke å dekke etterspørselen etter laks. Det skaper høye priser. – Mye ligger til rette for å starte på veien mot 70 milliarder, mener sjømatanalytiker.

Norsk laks

Sjømateksporten er mer enn doblet på ti år, men norske lakseoppdrettere klarer ikke å dekke ettrpørspørselen etter laks. Dette skaper høye priser, som igjen bidrar til at norsk sjømatnæring i år når 60 milliarder kroner i eksportverdi.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bare i år selges det norsk sjømat for over 60 milliarder kroner. Da Norges Sjømatråd presenterte eksporttallene for november, forstod mange at eksporten ville nå den grensen.

Én av dem var den erfarne sjømatanalytikeren Kollbjørn Giskeødegård i meglerhuset Nordea Markets.

– Så store volum kombinert med høye priser er det som kommer til å dra den opp i 60 milliarder kroner, forklarer han.

Venter ny rekord neste år

Ikke bare det, nå tror analytikeren neste år vil gi nok en salgsrekord.

– Vi har en etterspørsel som vokser også på hvitfisk. Så både for hvitfisk og pelagisk fisk er det grunn til å forvente at vi kan få en eksportvekst neste år, sier Giskeødegård, og legger til:

– Mye ligger til rette for å begynne på veien fra 60 milliarder til 70 milliarder kroner neste år.

Klarer ikke dekke etterspørselen

Samtidig som eksporten av norsk sjømat når nye høyder, klarer ikke norske lakseoppdrettere å dekke etterspørselen.

Nå krever oppdretterne lov til å øke produksjonen av laks.

– Det vi ser nå er at vi har en produksjonsmengde i Norge som er styrt av myndighetene, og så har vi en etterspørsel som er mye større. Det vil si at vi får en situasjon der vi ikke produserer nok laks.

Det forteller Tor Anders Elvegård, som er leder i Nordnorsk havbrukslag. Det er en interesseorganisasjon for de fleste oppdretterne i nord.

– De høye prisene gjør jo at en god del av kundene våre ute i verden sliter. Spesielt gjelder dette de som driver med bearbeiding, legger han til.

– Bismak

Og selv om den erfarne sjømatanalytikeren Kollbjørn Giskeødegård i meglerhuset Nordea Markets ser for seg nok en salgsrekord neste år, ønsker oppdretterne seg altså økt vekst.

Likevel kan de glede seg over et fantastisk år.

– Joda, bevares. Økonomisk står det jo godt til, medgir Elvegård.

– Likevel er det med en liten bismak når vi vet at vi kunne tatt ut mer av potensialet i form av økt produksjon og flere hender i arbeid, avslutter han.