Hopp til innhold

Venstre: – Vil beholde både Andøya og Evenes

Venstre vil beholde både Evenes og Andøy flystasjon. – Bare én flybase i nord anser vi som en redusert beredskap i en kritisk situasjon. Derfor falt vi ned på delt løsning, sier Arne Ivar Mikalsen (V).

Orion-fly på Andøya

Regjeringen anbefaler at Andøy flystasjon legges ned, og erstattes med en framskutt base for fire nye maritime overvåkingsfly på Evenes.

Foto: Arkiv / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Dermed er det klart at regjeringens støtteparti Venstre ikke støtter Høyre og Frps forslag om å legge ned Andøya flystasjon, og flytte den maritime luftovervåkningen til Evenes.

– Vi går for en delt løsning mellom Andøya og Evenes. Vi ønsker å beholde Orion-flyene på Andøya og jagerflykapasiteten på Evenes, sier fylkestingspolitiker Arne Ivar Mikalsen i Venstre i Nordland.

Arne Ivar Mikalsen (Venstre)

– Vi ønsker å beholde Orion-flyene på Andøya og jagerflykapasiteten på Evenes, sier fylkestingspolitiker Arne Ivar Mikalsen i Venstre i Nordland.

Foto: Jo Straube

Tirsdag ble Forsvarets langtidsplan drøftet i en åpen høring i Stortingets forsvarskomite. Venstre har nå tatt sin beslutning (se hele lista i faktaboks), og begrunner avgjørelsen både ut fra et økonomisk og sikkerhetspolitisk perspektiv.

– Vi har friskt i minne kostnadsoverskridelsene ved å flytte jagerflyene fra Bodø til Ørland. På Andenes står det en fullt operativ base, som alle i Norge og Nato er fornøyd med. Skal alt dette flyttes til Evenes, vil det koste samfunnet enorme summer.

Blir mer sårbar

Heller ikke sikkerhetsmessig, er det lurt å samlokalisere, mener Venstres Arne Ivar Mikalsen.

To flyplasser er dobbelt så mange som en. Dersom Norge havner i en kritisk situasjon, er også Bodø lagt ned som militær flyplass, og vi sitter igjen med bare én. Det anser vi som en redusert beredskap, og derfor falt vi ned på delt løsning.

Vil utsette jagerfly

Venstres stortingsgruppe har vært i flere møter med KrFs stortingsgruppe om langtidsplanen, men sistnevnte har ikke konkludert. Det har heller ikke Ap, Sp og SV gjort.

– Det blir særlig spennende å se hva Arbeiderpartiet lander på. Ap i Nordland jobber tungt inn mot sine egne slik som vi har gjort, sier Mikalsen.

Partiet vil også styrke nærforsvaret av Kystjegerkommandoen og Sjøheimevernet. For å frigjøre penger til andre formål, vil partiet utsette kjøp av 18 F-35-fly. .

– Jagerflykjøpet er nødvendig og riktig, men prislappen for å gjennomføre hele kjøpet eter den oppsatte planen er så enorm at vi mener det er riktig å utsette kjøpet av de 18 siste flyene.

Pokémon Go-kritiker fornøyd

Venstre-leder Trine Skei Grande jaktet pokemons under den åpne høringen om Forsvarets langtidsplan i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, melder VG.

Venstre-leder Trine Skei Grande spiller Pokémon Go under høringen om Forsvaret onsdag.

Gruppeleder for Frp i Andøy, Halvar Rønneberg, var én av dem som ble frustrert da VG avslørte at Venstre-leder Trine Skei Grande spilte Pokémon Go under forsvarshøringen i Stortinget.

Halvar Rønneberg, Frp Andøy

Gruppeleder for Frp i Andøy, Halvar Rønneberg er fornøyd med Venstres konklusjon.

Foto: Tony Gulla Sivertsen, Andøyposten

– Dette er rett og slett respektløst å sitte og spille Pokémon under en så alvorlig sak. Jeg forventer at Stortingspolitikerne hører på de innsigelsene som kommer, uttalte han til NRK onsdag.

I dag er han er svært fornøyd med at Venstre har konkludert i tråd med innstillingen fra Andøy kommune – nemlig en delt løsning.

– Det er flott. Et fornuftig valg. Det skal de ha stortingspolitikerne. De får med seg mer enn vi tror, sier Rønneberg til NRK.