Venstre gir ikke opp kampen for Sameskolen

Til høsten legges Sameskolen i Hattfjelldal ned fordi regjeringa kutter støtten. Nå varsler Venstre omkamp når forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett starter til våren.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen (V) vil berge Sameskolen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sameskolen i Hattfjelldal

Sameskolen i Hattfjelldal har vært i drift siden 1951.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Dette er viktig for Venstre. Vi har en forpliktelse til å ta vare på de trua språkene i Norge og vi har en fryktelig dårlig nasjonal historie når det gjelder fornorskningspolitikk gjennom mange, mange tiår. Vi vil ikke tillate at en skole som fungerer godt i dag for det sørsamiske språket forsvinner, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Sameskolen i Hattfjelldal ble lørdag tema under landsmøtet til partiet som arrangeres i Tønsberg. Ida Johnsen fra Nordland Venstre sa fra talerstolen at partiet må sikre videre finansiering gjennom forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Elvestuen er enig:

– Vi kommer til å legge dette inn i vårt alternative budsjett og mener at dette må vi se på på nytt. Det gjelder alle de fire partiene. Vi kommer til å legge inn nødvendig kraft for å få det til.

Sameskolen i Hattfjeldal

I desember 2015 var det demonstrasjon mot nedleggelsen av sameskolen foran Stortinget.

Foto: LARS-PETTER KALKENBERG

I desember i fjor vedtok flertallet på Stortinget å legge ned Sameskolen i Hattfjelldal og strøyk den årlige bevilgningen på 3,3 millioner kroner.

Fraksjonsleder Kristin Vinje (H) i Kirke, undervisning og forskningskomiteen sa da til NRK at regjeringa vil organisere undervisningen i sørsamisk språk og kultur på en annen måte.

Årsaken var at det ikke har vært faste elever ved skolen siden 2011.

Store protester

Sameskolen har siden 1951 tilbudt grunnskoleundervisning i og på sørsamisk for elever først og fremst fra Nordland. De siste fem åra har skolen ikke hatt faste elever i Hattfjelldal.

Undervisningen skjedd over internett, med seks språksamlinger i året. I dag har skolen 49 elever.

Les også: Legger ned Sameskolen i Hattfjelldal

– Dersom skolen nedlegges er det ikke sånn at man får tilbudet et annet sted. Hele tilbudet blir borte. Det vil selvfølgelig ha en veldig negativ effekt på hvordan språket kan videreføres, sier Elvestuen.