Hopp til innhold

– De er dessverre ikke verdens beste sjåfører

Statens vegvesen er bekymret for sikkerheten til de utenlandske turistene som stanser bilen «hvor som helst» for å fotografere landskapet i Lofoten. Nå deler Vegvesenet ut 800 refleksvester som et strakstiltak.

Bilberger Ingebrigt Bøvra

Ingebrigt Bøvra hos Viking bilberging i Lofoten har hatt mer enn nok å gjøre denne vinteren.

Foto: John Inge Johansen / NRK

NRK har tidligere fortalt om trafikkfarlige situasjoner som oppstår som følge av at ivrige turister lar seg bergta av naturen i Lofoten.

– De stopper dessverre ofte bilen «hvor som helst», slår ikke av lysene og går ut av bilen for å fotografere. Det kan fort skape trafikkfarlige situasjoner, sier avdelingsdirektør Jørn Simonsen i Statens vegvesen.

Derfor har Statens Vegvesen nå gjort tiltak som skal øke sikkerheten hos trafikantene. Deriblant å bestille inn 800 refleksvester til bilutleiebyråene i Lofoten.

– Et strakstiltak

I dag er det bare påbudt med én refleksvest i hver bil. Det mener avdelingsdirektøren ikke er nok.

– Det holder ikke til et helt reisefølge som skal ut for å fotografere. Derfor har vi nå kjøpt inn vester slik at alle passasjerer skal ha det tilgjengelig.

I tillegg arbeider de med et informasjonshefte som skal være oversatt til flere språk. Heftet skal være klart til neste vinter.

– Bestillingen av refleksvester er et strakstiltak, påpeker Simonsen.

Statens Vegvesen kjøper reflekser

Fire vester til hver leiebil – og nå jobbes det med informasjonskampanje på flere språk.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg er livredd

En av de utenlandske turistene som har våget seg ut med leiebil på de islagte Lofot-veiene er Hanna Liu fra Shanghai i Kina.

– Jeg er livredd for å kjøre på dette glatte føret, forteller hun.

Liu er engstelig for å kjøre på islagt vei. Likevel skal hun tilbringe en uke av ferien sin i leiebil i Lofoten.

Strategien hennes er klar: å ta det med ro.

– Vi har veldig lite snø og is i Shanghai. Jeg har ikke mye trening med å kjøre på slikt føre, men om jeg tar det med ro så lærer jeg etter hvert, sier kinesiske Hanna Liu.

Hanna Liu er engstelig sjåfør på Lofotveiene

Hanna Liu skal bruke en uke på glattisen i Lofoten. – Tror jeg lærer mye, sier jenta fra Shanghai som er på familieferie.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Ikke verdens beste sjåfører

Det har så langt vært travle vinterdager for bilberger Ingebrigt Bøvra i Kabelvåg Auto. Det er han som må rykke ut med bergingsbilen når bilførerne kjører av vegen.

– Sist gang det snødde, måtte jeg hente opp samme turist fra grøfta to ganger i løpet av én mil, sier Bøvra.

Han sier de turistene ikke topper statistikken over alvorlige ulykker, at de ofte trenger bistand til å få bilen dratt opp av grøfta.

– Ofte kjører turistene for langt ut på vegskulderen for å ta bilder, og da blir de sittende fast, forteller han.

Bøvra kjenner til mange utforkjøringer med leiebil i nærområdet. Ifølge ham reagerer sjåførene når utleiefirmaet beordrer dem om å levere tilbake bilene etter å ha kjørt i grøfta.

– De føler seg som verdens beste sjåfører. Det er de dessverre ikke, avslutter bilbergeren.