Hopp til innhold

Røkke-selskap mener fiskedumping er Tommys hevnaksjon

I dag avsluttes rettssaken mot Røkke-tråleren som angivelig dumpet 100 tonn fisk på havet. Det store spørsmålet er om varsleren, Tommy Winther, iscenesatte dumpingen som en hevn mot rederiet.

Rettsaken mot det Kjell Inge Røkke-eide selskapet Nordland Havfiske som står tiltalt for et av Norges-historiens mest omtalte tilfeller av fiskedumping. Den påståtte fiskedumpingen ble filmet av fabrikkformann Tommy Winther

Tommy Winther angrer ikke på at han filmet fiskedumpingen som skal ha foregått fra tråleren «Hekktind».

I dag avsluttes den tre dager lange rettssaken i Lofoten tingrett mot det Kjell Inge Røkke-eide selskapet Nordland Havfiske som står tiltalt for et av Norges-historiens mest omtalte tilfeller av fiskedumping.

Den påståtte fiskedumpingen ble filmet av fabrikkformann Tommy Winther om bord i tråleren «Hekktind» og lagt ut på nettet i 2010.

Videoopptakene viser at deler av fangsten ble kvernet opp og spylt på havet. Winther hevder at 30 prosent av fangsten på 320 tonn ble dumpet.

I retten er fabrikkformannen en svært sentral aktør.

Er hendelsen konstruert?

Mulig fiskedumping

Formannen hevder at 30 prosent av fangsten på 320 tonn ble dumpet.

Rederiet mener at dumpingen er iscenesatt av Winther som filmet det hele og legger ansvaret for dumpingen på ham.

Nordland havfiske tror at formannen offentliggjorde filmen for å hevne seg. Winther sa selv opp jobben sin etter å ha lagt ut filmen, men ba deretter om få den tilbake. Det fikk han ikke.

– Jeg sa opp jobben på eget initiativ. Etterpå trakk jeg oppsigelsen delvis fordi jeg ville skaffe mer dokumentasjon om dumpingen. I tillegg oppdaget jeg at jeg hadde for få dager på havet til å få fullt skattefradrag som fisker, sier Winther.

Påtalemyndigheten mener at videoen er en dokumentasjon og ikke en konstruert hendelse.

I går fikk Winther forklare seg.

– Jeg angrer ikke på noe av det jeg gjorde. Jeg har fått støtte fra mange folk angående denne videofilmingen, men fra mannskapet ombord hadde jeg ikke regnet med å høre noe, sier han til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Knut Inge Myklebust

Aktor Knut Inge Myklebust mener politiet har beviser på fiskedumping.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Fikk beskjed om å dumpe

I sin utspørring fikk aktor tegnet et bilde av en kultur om bord på tråleren som er i strid med loven:

– Vi sorterte ut fisk under bløgging. For å få opp verdien på fangsten og for å få bort småfisk, sa Winther.

– Hvem gir beskjed om det, spurte aktor

– Det var vanligvis fabrikksjef, styrmann eller skipper som sa fra om det.

– Men ingen av mannskapet om bord har varslet fra om at det ble dumpet fisk?

– Nei, det betyr vel bare at det var noe de var vant til.

– Hadde dere problemer med noe av maskineriet om bord?

– Sløyemaskinene skar ujamnet, vi plagdes med dem og det førte til dårlig kvalitet på fisken fra tid til annen. Ved ett tilfelle tok jeg med en fisk som var skåret feil, og viste til styrmannen i rorhuset. Beskjeden jeg da fikk, var bare å «kjøre den ut», forklarte formannen i retten i dag.

Juridisk vri

Forsvarer John Christian Elden startet med å hente fram et gammelt politinotat fra februar i fjor, hvor en polititjenestemann vurderte å endre status fra vitne til mistenkt for Winther.

Årsaken er at han «forlot sin post» for å filme og dermed bidro aktivt til at fisken som kom langs transportbåndet gikk i dørken.

Ifølge Elden er det derfor åpenbart at Winther er den som er ansvarlig for lovbruddet og at det får betydning for hvordan han kan framstå i retten.

– Det er de som står ved bløggebåndet som styrer framdriften av det. Om jeg står sist på båndet og deltar i bløgginga eller ikke, har ikke noe å si for produksjonen. Min rolle var å sørge for at hele fabrikken fungerte som den skulle.

– Når jeg gikk til og fra bløgginga, visste de andre godt at jeg ikke var der. Ofte kunne jeg komme tilbake og se at de hadde sortert ut fisk som var stor - da gav jeg dem beskjed om å være mer årvåken, sier Winther.

(artikkelen fortsetter under)

John Chrsitian Elden, Lofoten tingrett

Forsvarer John Christian Elden mener å bevise at fabrikkformannen iscenesatte fiskedumpingen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ikke plikt til forklaring

Påtalemyndigheten framholdt at Winther er avhørt som vitne i saken og at det ikke er truffet noen begjæring om siktelse mot ham. Han har fremdeles status som vitne.

I praksis betyr dette at han ikke måtte avlegge forsikring for retten - med andre ord at vitneplikten ikke krever at han må svare på spørsmål som kan føre til at kan bli tiltalt for straffbare forhold.

Skylder på tysteren

I går var det skipper Roy Johansen som forklarte seg.

Han fortalte at Winther gikk bort fra bløggelinja for å filme, og dermed passerte den ubløggede fisken hans posisjon.

Deretter falt fisken ned i et oppsamlingskar og i ei renne ned til gulvet, hvor den ble skylt sammen med produksjonsvannet ned i ei kvern.

– Videoen viser ikke dumping av fisk, men en som ikke gjør jobben sin! sa skipper Roy Johansen.

– Det er altså én manns verk at fisken havner på dørken og går over bord, og det er samme mann som filmer?, ville administrator ha konkretisert.

– Ja, kort og greit, sa Johansen.

(artikkelen fortsetter under)

Hekktind

Aker Seafood-tråleren «Hekktind» mistet retten til å fiske i sju måneder. Det er den strengeste straffen som er gitt for fiskedumping i Norge noensinne.

Foto: Karl Olav Andreassen

– Bevisst utkasting

Politiet mener å kunne føre bevis for at fisken bevisst ble dumpet. I enden av sløyelinja står det en del av utstyret som rederiet vanligvis bruker i rekeproduksjon.

Dette karet har ei utkastrenne for produksjonsreker, men fungerer på filmen som en trakt for å føre uønsket fisk mot kverna i enden av dekket.

Politiadvokat Knut Inge Myklebust ved Midtre Hålogaland politidistrikt sier saka er spesiell.

– Den avviker fra øvrige saker, fordi mannskapet rapporterer om det og ikke offentlige myndigheter som avslører noe ved kontroll. Den er alvorlig i den forstand at det er fiskerinæringas troverdighet som settes på prøve.