Hopp til innhold

Varsler rettslige skritt

Utbyggerne varsler juridiske skritt dersom bystyret sier nei til sjøhus i Knaplundsbukta.

Saltstraumen Sjøhus planer for Knaplundsbukta

SALTSTRAUMEN SJØHUS: Dette er planene for Knaplundsbukta.

Foto: Grafikk: Ring Eiendomsmegling

- Jeg forventer at saken blir vedtatt i dag, for jeg regner med at vi har forutsigbare politikere, sier prosjektleder Jess-Owe Johansen i Nordlandsbukta AS.

I dag behandler Bodø bystyre den omstridte bygginga av 80 sjøhus i Knapplundbukta, noe både kjendiser og miljøvernere har engasjert seg sterkt for å stoppe.

Les også: Kjendisopprør mot utbygging

Les også: 6.500 underskrifter mot utbygging

Lover fortsatt molo

- Jeg ser ingen grunn til at bystyret skal stoppe utbyggingen, for det foreligger jo allerede en godkjent reguleringsplan, sier Johansen til NRK.

Lokalutvalget i Saltstraumen har allerede gått fra ja til nei i saken, fordi de tviler på samfunnsnytten av anlegget.

- Den gang stilte vi klare forutsetninger for byggingen, som ikke er imøtekommet i behandlingen i planutvalget. Da tenker jeg spesielt ei avklaring om veien og kaia vi ble lovet, sa leder av lokalutvalget, Odd-Willy Hansen til NRK etter folkemøtet som endret synet på utbyggingen.

Les: Lokalutvalg i Saltstraumen snur

- Vi står fortsatt ved våre løfter om å bygge både gjestehavn og molo, sier Johansen til NRK i dag.

Avgjøres i dag

I dag avgjør kommunestyret om det blir ja eller nei til byggingen. Planutvalget går inn for ja, småpartiene har sagt nei, mens de største partigruppene Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet vakler.

Et tungt argument mot utbygging, er hensynet til miljøet. Stopp i strandsonebyggingen er også et viktig punkt i regjeringens Soria Moria-erklæring. Regjeringen har hittil avvist 17 av 21 kommunale planer om å bygge i strandsonen.

Les: Trosser regjeringen i Saltstraumen

Lars Haltbrekken

SKEPTISK TIL UTBYGGING: Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Press fra miljøvernere

- Vi håper at bystyret sier nei til planene og i stedet ja til å ta vare på dette området som et natur og friluftsområde av internasjonal klasse, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Han frykter at bystyret ikke vil stoppe utbyggingen ved Knaplundsbukta i munningen til Saltstraumen, men bli presset til å tillate bygging også videre innover.

- Må stå ved reguleringsplanen

Utbyggerne mener det ligger et løfte fra kommunen i en godkjent reguleringsplan som sier at det kan bygges i området. Som grunneiere har de visse rettigheter, og Johansen varsler juridiske skritt mot kommunen dersom det blir nei.

- Vi har investert 10 millioner kroner i tomt og arbeid, så for oss er det snakk om mye penger. Og det er grunneierne som rammes, sier Johansen til NRK.

- Et ja vil overraske meg

Werner Kellner bor på Knapplundøya. Han er for sjøhusene, nettopp fordi de er planlagt utenfor straumen. Likevel tror han bystyret sier nei:

- Jeg forventer ikke noe ja, det vil overraske meg veldig mye, sier Kellner til NRK.

Alt om utbygging i Saltstraumen

Saltstraumen flyfoto, Knaplundsbukta
Foto: Bodø kommune