Hopp til innhold

- Dere kan fortsatt snu

6.500 underskrifter mot utbygging i Saltstraumen.

Susanne Lundeng spiller for Saltstraumen

KJENDISOPPRØR: Susanne Lundeng spiller for Saltstraumen.

Foto: Gisle Forland / NRK

I dag ble rådhuset i Bodø nærmest invadert av motstandere av hyttebyggingen i Saltstraumen. Kommunen har tidligere stilt seg svært positiv til utbygging av minst 80 fritidshus i strandsonen ved Saltstraumen.

Underskriftaksjon mot Saltstraumen, ordfører Odd Tore Fygle får underskriftene av Per Olav Gullhav

6.500 UNDERSKRIFTER: Per Olav Gullhav leverte i dag underskriftene de har samlet mot utbyggingsplanene i Saltstraumen til Bodøs ordfører Odd Tore Fygle.

Foto: Gisle Forland / NRK

6.500 mot bygging

Til felespill av den lokale artisten Susanne Lundeng overlevert Folkeaksjonen Saltstraumen i dag 6.500 underskrifter mot den planlagte utbyggingen i Knaplundsbukta.

Initiativtaker Ole Per Gullhav sier han forventer at bystyret legger vekt på underskriftene.

- Jeg synes det er viktig at alle stemmer skal telle. Det er klart at når det også blir kjente mennesker med på aksjonen, får vi lettere gjennomslag.

Tidligere har Halvdan Sivertsen, Per Sundnes, Lars Monsen og biskop Tor B. Jørgensen flagget sin støtte til aksjonen.

Les også: Kjendisopprør mot Saltstraumutbygging

Teksten fortsetter under bildet.

Saltstraumen båthavn

Planene for Saltstraumen båthavn.

Foto: Illustrasjonsfoto / NRK

Det sårbare fuglelivet er bare litt av det Saltstraumen er kjent for. Som verdens sterkeste malstrøm er det en av Norges største turistattraksjoner. For mange er området også kjent som et populært dykke og fiskemål. Og i dette området har planutvalget i Bodø kommune sagt ja til at det kan bygges 80 sjøhus i strandsona. Knaplundsbukta, der sjøhusene er tenkt bygd, ligger ytterst i utløpet av Saltstraumen.

- Aldri fått så mange underskrifter

- Vi blir ikke så stoppe før vi har hørt klubba treffe bordet, sier iniativtaker i Folkeaksjonen Saltstraumen, Ole Per Gullhav til NRK.

Kravet er at det opprettes bygge og deleforbud på hele området, mens kommunen lager en helhetlig plan for Saltstraumen-området

- Jeg har aldri fått så mange underskriftslister som dette og det er et uttrykk for stort engasjement, sa ordfører Odd Tore Fygle (Ap) etter overrekkelsen.

Før helga reagerte også miljøverndepartementet på utbyggingsplanene i naturperlen.

Les: Trosser regjeringen i Saltstraumen

Lokalutvalget snudde

Det er Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som ønsker utbygging, og de sitter med et solid flertall i bystyret i Bodø.

Fram til i går har de også hatt lokalbefolkningen ved Saltstraumen i ryggen. I Lokalutvalget for Saltstraumen ble det for tre uker siden flertall for utbygging i området. Men under folkemøtet i forrige uke var stemningen snudd.

Les mer: Lokalutvalg i Saltstraumen snur

- Den gang stilte vi klare forutsetninger for byggingen, som ikke er imøtekommet i behandlingen i planutvalget. Og da tenker jeg spesielt på dette med avklaring av vei og avklaring av offentlig kai i området, sier leder av lokalutvalget, Odd-Willy Hansen fra Saltstraumen.

Ordfører i tenkeboksen

- Det er klart det gjør inntrykk når så mange gir inntrykk at de er uenig med det som ligger til forslag i bystyret, sier ordfører Odd Tore Fygle til NRK.

Kan dere i bystyret se vekk fra meningen til lokalutvalget og de 6.500 som skrev under oppropet mot utbygging?

- Nå er jo dette en prosess, som har vært grundig og gått over flere år. Samtidig har motstanden gradvis økt, og nå vurderer ja-partiene sitt standpunkt.

Vil du snu?

- Jeg vil ikke i ettermiddag forskutere hva jeg kommer til å mene, nå skal vi diskutere dette i Arbeiderpartiet. Torsdag skal saken opp i bystyret, og da har vi et standpunkt, sier Fygle.

Se også:

Oppdatert appell for Saltstraumen