Hopp til innhold

Som tatt ut av en amerikansk westernfilm – nå har UNESCO oppdaget det unike landskapet

UNESCO har nå gitt flere geologiske godbiter langs kysten av Norge en helt spesiell status.

Bilde av fjellet Steinstind i Leka kommune i Trøndelag. Det rødaktige fjellet strekker seg mot den knallblå, lettskyede himmelen.

STEINSTIND: På yttersida av Leka reiser det seg nakne og gulrøde fjellformasjoner, som i et goldt landskap fra amerikanske westernfilmer. Her går vi på jordskorpen, på en bergart vi normalt finner flere kilometer under oss.

Foto: Kristin Floa

Et fjell som egentlig er en bit av Amerika. Et annet som er kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet. Det er to geologiske godbiter som UNESCO nå har gitt en helt spesiell status.

– Dette er stort for oss. Nå begynner arbeidet med å gjøre dette geologiske skattkammeret kjent, sier daglig leder Magne Ekker i Trollfjell Geopark.

På UNESCOs årlige møte den 11. april i Paris ble Trollfjell Geopark godkjent som Trollfjell UNESCO Global Geopark.

Parken som nå har fått den gjeve statusen strekker seg gjennom kommunene Leka i Trøndelag og Bindal, Sømna, Brønnøy, Vevelstad og Vega i Nordland.

For å bli godkjent som europeisk geopark, må et område kunne dokumentere at det har en geologi av internasjonal verdi.

Trollfjell får UNESCO-status i selskap med 150 andre geoparker over hele verden.

Det blir den tredje geoparken i Norge med UNESCO-status. Det to andre er Magma geopark i Rogaland og Gea Norvegika i Vestfold og Telemark.

Torghatten

Turen opp til hullet i Torghatten tar bare 25 minutter. Du kan gå gjennom det enorme hullet for å få en ekstra fin utsikt ut over øylandskapet på andre siden.

Foto: Bjorn Henrik Ormo

– Lillebror til verdensarvområdene

Kristin Rangnes er daglig leder i Gea Norvegika, men også koordinator for alle europeiske geoparker.

Hun er strålende fornøyd med at Norge nå har fått sin tredje park, og at den er plassert i Nord-Norge.

– Vi lillebroren til de mer kjente verdensarvområdene. Men vi skal nok klare å bli like kjente etter hvert, sier hun.

– Men hva er en geopark egentlig?

– En geopark er et sted med en fantastisk spennende naturhistorie som vi bruker til å legge til rette for bærerkraftig og naturbasert reiseliv. Men for å bli en attraksjon trenger man et instrument for å oversette hva som er så spesielt i området. Det er det geoparkstatusen skal hjelpe til med.

– Hvorfor er denne statusen viktig?

– Geologiske ressurser har alltid være viktig for mennesket. Geologi handler om landskapet, hvordan vi har bosatt oss og hva slags ressurser vi har trengt opp gjennom tiden. De historiske periodene våre er oppkalt etter geologien, enten det er steinalderen, bronsealderen eller jernalderen. Dette er ressurser som kommer fra jordskorpa. Det har vi kanskje mistet litt eller glemt å tenke over. Det er det vi prøver å skape bevissthet rundt.

I motsetning til verdensarvområdene har ikke geoparkene vernestatus.

– Det er viktig å få fram at en geopark er en status og ikke et vern. Vi skal satse på bærekraftig utvikling, kunnskapsspredning og geoturisme, sier daglig leder Magne Ekker.

– En reise fra jordas indre

Leka er Norges geologiske nasjonalmonument, og er egentlig en bit av Amerika. Den brakk av under siste kontinentkollisjon mellom Amerika og Europa for 500 millioner år siden.

– Når du går på vestsiden av Leka går du fra den flytende mantelen som ligger langt under jordskorpa og opp til i dag. Det er ett av få steder på jordkloden hvor du kan gjøre det, sier Ekker.

Men det er flere geologiske godbiter i den nye geoparken. Skjærgårdslandskapet på Helgelandskysten har en unik geologi og kulturhistorie.

– Har ligget under Ekvator

– Man vet ikke helt opprinnelsen til dette landskapet. Vi vet at isen i istiden har gjort sitt for å skurt ned omgivelsene. Vi vet også at Trollfjell geopark har ligget under Ekvator. Da var det veldig varmt og frodig.

Dermed oppsto det mye avfall fra dyr og planter som gjorde berggrunnen veldig sur.

– Det er det vi kaller kjemisk forvitring. Da kontinentene skilte lag flyttet området seg nordover. Under istiden ble det derfor lett å «lage» det flate landskapet, forteller Ekker.

Torghatten utenfor Brønnøysund er kjent for sitt karakteristiske hull tvers gjennom fjellet. Det er mange sagn knyttet til hvordan hullet ble til. Geologer mener at hullet ble skapt under istiden.

Utsikt mot Søla fra Sundsvoll, Vega

En geopark er et område med en spesiell geologisk naturarv av internasjonal betydning. Her utsikt mot Søla fra Sundsvoll, Vega.

Foto: Anna Bergengren