Tvang nordlendinger til piratvirksomhet

På 1600-tallet herjet brutale sjørøvere fra Sør-Europa utenfor kysten av Nord-Norge. Der stjal de med seg både tørrfisk og nordlendinger.

Gammelt kart fra Universitetsbiblioteket i Tromsø

Dette gamle kartet fra Universitetsbiblioteket viser handelsruta som gikk fra Sør-Europa til Nord-Russland. Det var her sjørøverne slo til, ifølge historiker Rune Blix Hagen.

Foto: Universitetsbiblioteket

Dersom du trodde sjørøvere bare holdt til i varmere strøk på storhetstiden, må du tro om igjen.

Også langs kysten av Nord-Norge var det storstilt piratvirksomhet, der sjørøverne tjente seg en formue på å plyndre både nasjonal og internasjonal handel.

Historiker Rune Blix Hagen

Historiker Rune Blix Hagen ved Universitetet i Tromsø har tatt et dypdykk i den ukjente historien om sjørøvere i Nord-Norge.

Foto: Privat

Historiker Rune Blix Hagen ved Universitetet i Tromsø har jobbet mye med hekseprosesser, og i den forbindelse kom han over de nordnorske sjørøverne.

– Det dukket sakte, men sikkert opp en ganske så utrolig historie som er veldig lite kjent, forteller Hagen til NRK.

– Faktisk var det både en del helgelendinger, vesterålinger og folk fra Lofoten som ble tvunget inn i sjørøvervirksomhet. Så det er veldig sannsynlig at nordlendinger var med på røvertoktene, legger historikeren til.

Et lukrativt bytte

Men hva i all verden gjorde piratene fra sør i Europa helt oppe i Nord-Norge, lurer du kanskje på? Det handler om penger.

På slutten av 1500-tallet oppdaget engelskmennene en meget lukrativ handelsvei mellom Vest-Europa og Nord-Russland, som etter hvert fikk navnet «Nordkappruta».

– Ved å seile langs kysten av Nord-Norge slapp de handelsreisende unna tollbarrierene i Østersjøen. De tok veien om Nordkapp og Arkangelsk i stedet, forklarer Rune Blix Hagen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gammelt kart fra ca 1570

Dette kartet er fra ca. år 1570, og er hentet fra Universitetsbiblioteket.

Foto: Universitetsbiblioteket, UiT

Disse skutene fra blant annet London, Hull, Amsterdam var lastet med store verdier, og da gjaldt det å slå til.

– Skutene som var på vei fra Russland og mot Nord-Norge hadde med seg dyr pels og skinnvarer, en del gods og gull østfra, i tillegg til kostbart utstyr. Derfor var det meget lukrativt for pirater å plyndre, sier historikeren.

Plyndret tørrfisk

Men det var slett ikke bare internasjonale luksusvarer som ble stjålet av piratene.

– Også den nasjonale handelstrafikken med fisk og korn, som gikk mellom bergenske borgere og fiskere fra Nord-Norge, ble rammet av piratangrep. Noen ble sågar bragt med sørover i Europa, forklarer Hagen.

Men hvorfor har egneltig denne historien fra nord vært så lite kjent? Svaret er sammensatt, mener Rune Blix Hagen.

– For det første har vi ikke trodd at piratvirksomhet fant sted i et så perifert og fattig strøk av Europa. I tillegg har det nok blitt skjøvet litt til side av historikerne.

– Når tok denne epoken slutt?

– Det har vi ikke klart å finne ut ennå. Men det ser ut som om sjørøverne forsvant gradvis fra nordområdene mot slutten av 1600-tallet, da denne lukrative transitthandelen opphørte, avslutter historikeren.

Willem Barentsz kart over nordområdene fra 1599

Willem Barents sitt kart over nordområdene fra ca. 1599.

Foto: Universitetsbiblioteket

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.