Nå skal farlige tunneler bli tryggere

Regjeringen vil bruke 270 millioner kroner på å sikre gamle, brannfarlige tunneler. I distriktene mener de regjeringen kommer med småpenger.

Created by InfoDispatcher

– Mange tunneler er i veldig dårlig tilstand. Vi har sett det har vært ulykker som kunne gått mye verre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra Frp.

Fylkesveiene blir hovedsatsingen på samferdsel i statsbudsjettet som legges fram onsdag. Regjeringen bevilger penger til sikring av tunneler på fylkesveiene, og gir fylkeskommunene mulighet til å ta opp billige lån til utbygging og vedlikehold.

– Vi vil vedta en forskrift om tunnelsikkerhet som også gjør at vi må bevilge mer penger til tunneler. Det vil komme rundt 270 millioner kroner i året de kommende fem årene, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. De første bevilgningene vil komme på statsbudsjett for neste år.

Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener fylkesveiene blir en budsjettvinner i årets statsbudsjett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nordland får mest

Sjønståfjell tunnel i Fauske kommune i Nordland er en av tunnelene i Nordland med dårlig sikkerhet. Hvis et vogntog begynner å brenne inni tunnelen kan katastrofen være et faktum. Nå skal nødtelefoner, belysning og brannslokkingsutstyr på plass.

Nordland er fylket etter Sogn og Fjordane som får mest, 52,6 millioner kroner

– Det er helt fantastisk. Det er så flott at vi blir prioritert, sier Bente Anita Solås, gruppeleder i Nordland Høyre.

– En dråpe i havet

Like tilfreds er ikke Tove Mette Bjørkmo, samferdselsråd i Nordland. Hun mener pengene fra regjeringen hjelper lite.

Tove Mette Bjørkmo

Fylkesråd for samferdsel i Nordland, Tove Mette Bjørkmo, mener det er lite hjelp i pengene fra regjeringen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Vi har et forfall på tunnelene på fylkesveiene i Nordland på 1,4 milliarder kroner, og vi har 53 tunneler som må oppgraderes. Da blir 52 millioner småpenger, sier Bjørkmo fra Arbeiderpartiet.

Etter brannen i Gudvangatunnelen i fjor ble det kjent at 200 av 253 norske riksveitunneler ikke tilfredstiller EUs krav til tunnelsikkerhet. Nå vil regjeringen at også fylkesveitunnelene skal holde EU-standard. I Rogaland får de 14 millioner kroner fra regjeringen.

– Det er godt med pengene, men det er en liten dråpe. Dette forandrer i praksis ingenting, konstanterer Gottfried Heinzerling, fylkessamferdelselssjef i Rogaland.

I tillegg til tunnelmillionene viderefører regjeringen den såkalte rentekompensasjonsordningen. Det betyr at fylkeskommunene får rentefrie lån til å investere i og vedlikeholde fylkesveier

– Vi vil øke ordningen med rentekompensasjon til tre milliarder kroner. Det var en ordning som den forrige regjeringen foreslå å avvikle. For oss er den ordningen viktig, for det gjør at når tunnelene på fylkesveiene skal oppgraderes, så kan fylkeskommunene få låne pengene gratis, sier Solvik-Olsen

Staten tar renteregningen på 220 millioner neste år, i tillegg til de årlige beviligningene på 270 millioner kroner.

– Sammenlagt gjør det fylkesveiene til en budsjettvinner, sier statsråden.

- Blir mer bompenger

Det er de ikke enige i i Rogaland. Der mener Ellen Solheim regjeringens politikk fører til mer bompenger på norske veier.

– Selv om staten tar renteregningen, må vi betale avdragene selv. Det gjør at vi må fortsette med bompenger og faktisk øke bompengeandelen for å få realisert det som ligger i planene våre, sier Solheim, som er leder i samferdselsstyret.

Ellen Solheim i KrF trekker seg fra gjenvalg til fylkeskommunen

Ellen Solheim frykter en økning i bompengeandelen for å få bygd de planlagte veiene i Rogaland.

Foto: Bitmap/Markus/KrF

I Nordland krysser Bjørkmo fingrene for at regjeringen vil komme med ekstra penger til drift av ferger og hurtigbåter.

– Vi har ei stor utfordring med å finne penger til å drifte de mange ferge- og hurtigbåtrutene vi har i fylket. Der håper jeg vi ser en endring når de legger fram statsbudsjettet. Her må det komme varige økninger i overføringene for at vi skal klare å opprettholde tilbudet, sier Tove Mette Bjørkmo.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.