NRK Meny
Normal

Får mer penger til veier

Regjeringen vil gi fylkene mer penger til å bygge veier for. I Sør-Trøndelag betyr dette 190 millioner kroner til veiinvesteringer.

Fylkesveg 714

Regjeringen vil gi mer veipenger til fylkeskommunene, og det kan bety større investeringer blant annet på fylkesvei 714 i Sør-Trøndelag.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK
Espen Sandmo
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Torhild Aarbergsbotten

Torhild Aarbergsbotten fra Høyre mener regjeringens ekstramillioner til fylkesveiene er en gavepakke til Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Foto: NRK

Onsdag til uka legger regjeringen til Erna Solberg fram sitt forslag til statsbudsjett. Der kommer det fram at man vil gi tre milliarder kroner til fylkesveier gjennom den såkalte rentekompensasjonsordningen.

– En gavepakke

– Dette er en skikkelig gavepakke til fylkeskommunen i Sør-Trøndelag, mener Høyres gruppeleder Torhild Aarbergsbotten, og gruppeleder for Frp, Morten Ellefsen.

Regjeringen øker denne satsingen fra to milliarder i 2014, til tre milliarder kroner i 2015, opplyser samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Høyre og Fremskrittspartiet mener fylkesveiene har et stort oppussingsbehov, og har lagt ansvaret for den tidvis dårlige standarden på den forrige rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg.

– Et taktskifte

– De nye veiene er det stort sett bilistene som har betalt i form av bompenger. Ikke minst med tanke på utviklingen i distriktene, er vi helt avhengige av å få mer penger til både å drifte, vedlikeholde og bygge nye veier. Derfor ser vi regjeringens satsing på fylkesveier som et taktskifte i samferdselspolitikken, mener Aarbergsbotten og Ellefsen.

I Sør-Trøndelag betyr dette 190 millioner til investeringer, og fylkeskommunen får kompensert rundt 13 millioner i renter.

– Vi har veiprosjekter som Fosenveiene og Lakseveien som kunne risikere å bli utsatt i tid på grunn av anglende investeringsmidler. Nå er det ikke penger fra fylkeskommunen som vil være årsaken til at prosjektene ikke vil bli bygd etter plan, slik som tidligere varslet i fylkeskommunen sitt budsjettforslag, mener de to gruppelederne for regjeringspartiene.

Også Nord-Trøndelag fylkeskommune får mer penger til fylkesveier neste år. I nordfylket regner man med å få rundt ti millioner kroner mer neste år enn i år.

Video fra Trøndelag

Den vesle måkefuglen krykkje var en av kystens vanligste fugler, på 80-tallet var det hundretusener av dem i fuglefjellene langs kysten, men nå er den strekt truet. Fuglefjellene blir stille - og biologer er svært bekymra for utviklinga
Kystkommunen blir fordelt på Hemne/Halsa, Hitra og Orkdal.
Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.