Normal

Valgekspert: – Nordland vil stå ribbet tilbake i ny regjering

Både Frp og Høyre har klokkertro på at Nordland få en statsråd i ei ny regjering. Men valgekspert tror at Erna vil hoppe over Nordland når ministerkabalen skal legges.

Nordland FrP

KREVER MINISTERPOSTER: Kenneth Svendsen (i midten) og Jan Arild Ellingsen (t.h) har sittet lenge på Stortinget, og kan komme i maktposisjoner i en ny regjering. – Jeg er ganske trygg på at Nordland vil bli representert i en ny regjering, mener Svendsen.

Foto: Knut Erik Olsen / NRK

– Frp og Høyre har få klare kandidater i Nordland. Nord-Norge vil helt sikkert få en ministerpost, men i Nordland er det vel ingen som har markert seg på en sånn måte at vi kan forvente at de får plass i en ny regjering, mener valgekspert og førsteamanuensis ved Universitet i Nordland, Bjørn Sagdahl.

Den mest markante Høyrepolitikeren i Nordland Ivar Kristiansen takket nei til fire nye år, og de to nye Høyre-representantene Odd Henriksen og Margunn Ebbesen er ubeskrevne blad. Derfor har Sagdahl mer tror på Frp.

Frp-Ellingsen som statssekretær?

Erna Solberg har en formidabel kabal å legge før hun kan presentere sin første regjering. Så langt har hun bare så vidt begynt å stokke kortene.

– De borgerlige partiene skal nå inn i svært vanskelige forhandlinger. Slik jeg ser det har nordlandsbenken to markerte Frp-ere. Jeg blir ikke overrasket om for eksempel Jan Arild Ellingsen, som over flere år har markert seg som justispolitisk talsmann kan få en statssekretærstilling. Men ikke ministerpost, sier Sagdal til NRK.no.

Problemet på nordlandsbenken er at det er for få kjente navn, ifølge valgforskeren.

Stolt historie

I 1946 ble Reidar Carlsen fra Bodø landets første fiskeriminister. Siden den gang har Nordland vært representert i 14 av 19 regjeringer. I tiårene som fulgte hadde Nord-Norge fra 1 til 3 ministre i de sittende regjeringene.

Da Gro Harlem Brundtland ble statsminister i 1990, hadde Nord-Norge seks ministre i løpet av regjeringsperioden, blant andre for fiskeri, forsvar og helse og sosial. I de to påfølgende regjeringene fikk Nord-Norge fire og fem ministre, men så dabbet det av igjen.

Skal presse inn en minister

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen i Frp sier de vil presse på for å få en minister fra Nordland.

– Det er viktig for Fremskrittspartiet at også Nordland får et ansikt i ei ny regjering. Det tror jeg vi kommer til å se. Vi har flere dyktige personer i Nordland som kan ta en sånn posisjon, mener han.

Nord-Norge utgjør en hel landsdel, og det må vises igjen i regjeringskvartalene.

– Svært mange av spørsmål blir avgjort i regjeringen. Dersom det ikke er nordlendinger eller noen fra Nord-Norge til stede er det ikke sikkert at Nord-Norge blir hørt, sier Svendsen.

Svendsen er ganske trygg på at Nordland vil bli representert i en ny regjering:

– Vi har flere navn på blokka som vi kommer til å spille inn.

– Partienes egen skyld

Bjørn Sagdahl skylder på nominasjonsprosessene både på borgerlig og sosialistisk side når han skal forklare hvorfor partiene ikke klarer å få fram gode navn.

– Disse prosessene er for snevre, og dette har flere partier innrømmet. Prosessene har vist seg å være dårlig egnet til å finne de beste kandidatene på.

Han drar fram ett eksempel på saker hvor nordlandspolitkerne kom til kort.

– Ja, kampflybasen. Her vant trønder benken fram, og Ørland ble valgt. Jeg tror avgjørelsen kunne vært annerledes dersom vi hadde hatt sterke Ap-politikere fra Nordland, sier Bjørn Sagdahl.