Hopp til innhold

Trekker seg som Høyre-leder i protest

Yngve Laukslett vil ikke lenger være leder av Andøy Høyre. Han føler seg sviktet av partiet etter avgjørelsen om å legge ned Andøya flystasjon. – Det merkelig at man kan ha to så ulike oppfatninger.

Yngve Laukslett, leder Andøy Høyre

Yngve Laukslett er leder av Andøy Høyre, men det er bare inntil videre. Han føler seg sviktet av moderpartiet etter at Stortinget 5. november 2016 vedtok å legge ned Andøya flystasjon.

Foto: Privat

Tirsdag presenterte kommunalminister Jan Tore Sanner det både han og regjeringen mente var en positiv nyhet: Andøy kommune får totalt 80 millioner kroner i omstillingsmidler.

Pengene er et plaster på såret etter at Stortinget 5. november 2016 vedtok å legge ned Andøya flystasjon. For Andøy kommune betyr det at 300 arbeidsplasser forsvinner og kommunen frykter at hver femte innbygger i kommunen må flytte.

Siden den gang har Yngve Laukslett kjempet en desperat kamp for å få Stortinget og regjeringen til å snu. Men han føler at han ikke blir hørt, heller ikke av sine egne i Høyre.

Tirsdag kom det nok en skuffelse. Det faktum at regjeringen bare bevilger 80 millioner kroner, når Andøy kommune har bedt om 150 millioner, fikk begeret til å renne over for Laukslett.

– Sliter med å finne de rette ordene

Han er nå så misfornøyd med Høyre at han ikke lenger vil være leder av Andøy Høyre. Han vurderer også melde seg ut av partiet i det store og det hele.

– Jeg ser at ordføreren er meget skuffet. Det er en diplomatisk måte å si det på. Selv sliter jeg med å finne de riktige ordene, sier han til Bladet Vesterålen.

– Vi har blitt møtt med mangel på forståelse og den interne dialogen i partiet har vært veldig uheldig. Vi har forsøkt å formidle et budskap, men vi blir ikke hørt i særlig grad, utdyper han til NRK.

– Men er ikke 80 millioner kroner mye penger, som kan bidra til omstillingen Andøy nå trenger?

– Regjeringen mener det. Det samme gjør stortingsrepresentantene til Nordland Høyre. Men utfordringene vi står ovenfor er mye større enn de virker å forstå. Vi fremmet et beskjedent krav på 150 millioner kroner, og så kommer regjeringen fram til 80 millioner. Det merkelig at man kan ha to så ulike oppfatninger.

Innbyggerne på Andøya samles for å bevare flystasjonen

Innbyggerne på Andøya samlet seg til protest mot stortingets vedtak i november 2016.

Foto: John Inge Johansen / NRK

12 har meldt seg ut

– Føler Høyre-medlemmene på Andøya seg sviktet av partiet?

– Ja, det vil nok alle som har stemt Høyre i kommunen mene. Vi har vært en betydelig Høyre-kommune helt siden 80-tallet. Mange har trodd at Høyre var opptatt av Andøy flystasjon, men når de kom i regjering har de vendt 180 grader, og det er mange som regelrett har fått sjokk, sier Laukslett og viser til at Andøy Høyre har mistet 12 medlemmer som en direkte konsekvens av vedtaket om legge ned flystasjonen. To av disse sitter i dag i kommunestyret.

– 80 millioner kroner er en betydelig sum

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) synes det er trist at Laukslett nå trekker seg.

Hun understreker imidlertid at hun i tiden etter vedtaket i Stortinget har gjort alt hun kan for å ivareta Andøya-samfunnets interesser på en best mulig måte.

– Nå håper jeg vi klarer å se fremover og at alle som er glad i Andøya bidrar til å sikre at omstillingen blir så god som mulig. 80 millioner kroner er en betydelig sum. Nå må både kommunen og fylkeskommunen stille med sine bidrag til å sikre lokalsamfunnet fremover, skriver hun i en pressemelding.

Orion-fly på Andøya

Høsten 2016 stemte Stortinget for å legge ned flystasjonen på Andøya og heller flytte de maritime overvåkningsflyene til en base på Evenes.

Foto: Arkiv / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret