Avhør av trafficking-offer i gang: – En tung materie

– Hvert avhør tar flere timer. Det tar tid fordi saken er kompleks. Det er vanskelige ting å forklare seg om, og forholdene ligger tilbake i tid, sier politiadvokat Margrete Torseter i Salten politidistrikt.

Leah fra Nigeria ble kastet ut av Norge

For tre år siden ble den nigerianske kvinnen og datteren sendt ut av landet og tilbake til Italia. Hun hadde fått avslag på søknad om opphold. Nå har politiet gjenopptatt etterforskningen etter en Brennpunktdokumentar.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Så langt er Leah avhørt to ganger, men vi er langt fra ferdige, sier politiadvokat Margrete Torseter ved Salten politidistrikt til NRK.

Til tross for at det 28 år gamle trafficking-offeret Leah ga politiet fullt navn på dem som tvang henne til å prostituere seg, ble Leah og hennes lille datter kastet ut av landet i 2012.

Etter NRK Brennpunkts avsløringer i april tok politiet i Salten selvkritikk. Det ble opprettet en anmeldelse og startet en undersøkelsessak knyttet til menneskehandel.

Leah

Leah vokste opp i Nigeria uten skolegang og i svært fattige kår. Som 14-åring ble hun offer for menneskehandlere.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Hvert avhør tar flere timer. Det tar tid fordi saken er kompleks, og det må være tolk til stede. Det er vanskelige ting å forklare seg om, og forholdene ligger tilbake i tid, men hun er samarbeidsvillig og framstår som troverdig. Hun forklarer så godt hun kan, sier Torseter.

Etterforskes i Oslo

Når politiet i Salten er ferdig med avhørene blir saken sendt videre til politiet i Oslo for etterforskning. Det er vanlig prosedyre å sende sakene over til det politidistriktet som er åsted for de straffbare forholdene.

Lurt av menneskehandlere

Leah vokste opp i Nigeria uten skolegang og i svært fattige kår. Som 14-åring ble hun offer for menneskehandlere. De fraktet henne til Italia hvor hun i mange år ble tvunget til å prostituere seg av et brutalt og voldelig bakmannsapparat.

Leah med de to barna

I mars fødte Leah en gutt på Nordlandssykehuset i Bodø. I juni går turistvisumet ut, og da må hun forlate Norge dersom UDI vender tommelen ned.

Foto: Privat

I 2008 sendte bakmannsapparatet henne til Norge. I to år ble hun tvunget til å prostituere seg på gata i Oslo.

Hun ble gravid, men måtte likevel selge kroppen sin. Til slutt falt hun høygravid om på gata, og ble hjulpet av en forbipasserende.

Det statlige ROSA-prosjektet, som bistår kvinner utsatt for menneskehandel, hjalp Leah å unnslippe bakmennene. Leah hadde fullt navn på den som hadde tvunget henne til å prostituere seg i Norge.

Men fordi hun er analfabet og ikke kunne skrive navnet, åpnet aldri politiet noen etterforskning. De søkte aldri i verken nasjonale eller internasjonale registre. Det viste seg også at kvinnen allerede er domfelt i Italia for menneskehandel. NRK fikk tak i dommen ved hjelp fra italiensk politi. I dommen står Leah blant andre kvinner som fornærmet.

I 2012 ble Leah og hennes lille datter sendt ut av Norge – etter fire år i landet. I mars i år kom hun tilbake til Norge på tre måneders turistvisum for å føde sitt andre barn.

Søker om midlertidig oppholdstillatelse

Leahs bistandsadvokat Ingrid Holm Ellingsen leverer i disse dager inn søknad om midlertidig oppholdstillatelse for en 28-årige kvinnen.

– Jeg er forsiktig optimist, men tar ingenting for gitt. Denne situasjonen er spesiell, og vi mener hun har krav på ett års opphold i Norge. Nå håper vi på svar før turistvisumet går ut i juni, sier Ellingsen til NRK.