Hopp til innhold

MS-syke Torbjørn (24) vant over staten for andre gang

Både tingretten og lagmannsretten mener MS-syke Torbjørn Kiil Karlsen har krav på erstatning etter MMR-vaksine han fikk som 12-åring.

Torbjørn (23) mener han fikk MS av vaksine

Torbjørn Kill Karlsen har i to rettsrunder fått medhold i at han har krav på erstatning.

– Dette var som å vinne i Lotto. Jeg ble veldig glad da jeg fikk beskjeden. Jeg tror ikke dette har gått helt opp for meg ennå, sier Karlsen, som bor på Bleik i Andøy kommune.

Fredag kom dommen fra Borgarting lagmannsrett som gjorde at andøyværingen kan slippe jubelen løs. Han har krav på erstatning etter at han som 12-åring fikk MMR-vaksine, noe som han mener førte til at han utviklet Multippel sklerose (MS). Dommen slår fast at Staten ikke har klart å bevise at MS-sykdommen skyldes andre faktorer. Pasientskadenemnda anket saken etter at de hadde tapt i Oslo tingrett.

Erstatning i millionklassen

– Dette er svært gledelig både for Torbjørn og andre vaksineskadde. Dette er en veldig grundig og prinsippiell dom. Retten legger til grunn at man kan få erstatning selv om det ikke er veldig tydelige bevis for sammenhengen mellom en vaksine og personskader, sier advokat Helge Husebye Haug, som har representert Kiil Karlsen.

Helge Husebye Haug

Advokat Helge Husebye Haug mener dommen skaper en viktig presedens.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Dommen gjør at Pasientskadenemnda må betale saksomkostninger på 440.000. Hvor mye Karlsen har krav på i erstatning er ikke avgjort. Saken vil nå gå tilbake til pasientskadesystemet for utmåling av erstatning.

– Det vil være snakk om et betydelig beløp i millionklassen når det er snakk om så alvorlige skader. Men vi får vente og se til dommen er rettskraftig, sier advokaten.

(Saken fortsetter under bildet)

Får bremsemedisin på sykehuset på Stokmarknes

FÅR BREMSEMEDISIN: En gang i måneden er Torbjørn Kiil Karslen på sykehuset, der han får en spesiell medisin fordi han er en ung MS-pasient.

Foto: Stein Inge Pedersen

– Viktig at staten tar ansvar

I 2011 vedtok Norsk Pasientskadeerstatning at Kill Karlsen ikke hadde rett på erstatning. Den avgjørelsen ble støttet av Pasientskadenemnda, men to rettsinstanser har altså konkludert annerledes.

– Dommen fra lagmannsretten er svært klar. Den slår fast at lista skal ligge lavt for å sannsynliggjøre sammenhengen mellom en vaksine og personskade. Jeg mener denne dommen gjør det lettere for andre i lignende situasjoner å få erstatning for vaksineskader, sier Haug.

– Det viktige for meg er at staten må ta sitt ansvar når de har gjort en massevaksinasjon. Da kan det slå dårlig ut for enkeltpersoner, sånn som det gjorde for meg. Jeg håper de rundene jeg har gått kan gjøre det lettere for dem som kommer i en slik situasjon senere, sier Torbjørn Kiil Karlsen.