Hopp til innhold

Kjemper for framtida i Oslo tingrett

Torbjørn Kiil Karlsen (23) kjemper for framtida si i Oslo tingrett. - Det er godt å være i gang. Staten har gitt meg vaksinen, nå må de ta ansvaret for de skadene jeg har fått.

Torbjørn Kiil Karlsen

KREVER ERSTATNING: Torbjørn Kill Karlsen (23) mener det er en sammenheng mellom vaksinen han fikk som 12-åring og det at han er blitt alvorlig syk. Nå kjemper han for erstatning i Oslo tingrett. Her sammen med advokaten sin, Helge Husebye Haug.

Foto: Kari Skeie / NRK

I dag starta saka der 23-åringen fra Andøya møter pasientskadenemda i rettssalen.. Torbjørn Kiil Karlsen mener vaksinen han fikk som 12-åring har gjort han alvorlig syk. Nå krever han erstatning fra Staten.

– Det ville være rart om det ikke var snakk om millionerstatning, sier advokaten hans, Helge Husebye Haug, til NRK.

Stiller spørsmål ved jussen

NRK fortalte nylig om 23-åringen, som mener han fikk den alvorlige muskelsykdommen MS etter en vaksine han fikk som barn. Advokaten mener Torbjørn Kiil Karlsen mener Pasientskadenemnda bruker feil jus når de to ganger har avslått å gi han erstatning.

– Det er to forhold som tilsier at vi skal vinne fram. Det er kombinasjonen av at det er medisinsk faglig mulig å bli påført denne lidelsen og at symptomene på sykdommen kom veldig raskt etter vaksinen, sier Husebye Haug.

Husebye Haug sier Stortinget har sagt at de ytterst få som får tilfeldige skader av vaksiner skal tas vare på.

– Det er viktig for Staten at "alle" tar de viktige vaksinene. Vi vil føre vitner som er eksperter på MMR-vaksinen, og vil vise at det er mulig å bli påført alvorlige lidelser, som den nevrologiske sykdommen MS. Men sjansen for det er forsvinnende liten, sier Husebye Haug.

Norske spesialister avviser sammenheng

Pasientskadenemda har to ganger avvist at det er en sammenheng mellom vaksinen og sykdommen, og derfor valgte Torbjørn Kiil Karlsen å ta saka til retten.

Advokaten til Pasientskadenemnda, Jan Aubert, mener det ikke er noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og sykdommen til Kiil Karlsen.

– Grunnen er at to anerkjente norske nevrologiske spesialister har avgitt to erklæringer der de sier at det ikke er noen årsakssammenheng.

I Oslo tingrett mandag ble det lagt fram flere eksempler fra amerikanske rettssaler der det kommer fram at det kan være en sammenheng. Det forandrer ikke det synet Pasientskadenemnda har.

– Eksemplene som ble lagt fram gikk til dels også på andre sykdommer. Men i dette tilfellet må det uansett foretas ei konkret vurdering, og i denne saka sier ekspertene nei til at det er en sammenheng, framholder advokat Jan Aubert.

artikkelen fortsetter under bildet

Torbjørn Kiil Karlsen og mora Ann Mari Kiil med alle papirene

HAR JOBBET MED SAKA I TRE ÅR: Torbjørn Kiil Karlsen og mora Ann Mari Kiil med alle sakspapirene hjemme på Bleik på Andøya. I morgen, tirsdag, skal mora vitne i Oslo tingrett.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Slitsomt og nødvendig å være i retten

Foreldrene til Torbjørn Kiil Karlsen står sammen med sønnen i kampen for å få erstatning. Mora, Ann-Mari Kiil, har brukt mye tid de tre siste årene på saka., Hun skal vitne i Oslo tingrett i morgen og fikk derfor ikke overvære rettssaka i dag.

Første dag ble preget av mange medisinske utgreiinger. Selv synes 23-åringen det er greit å være til stede i retten.

– Det er slitsomt, men nødvendig å være her. Noen må ta ansvar for den behandlinga jeg har fått. Ei erstatning i form av penger er viktig for at jeg ikke skal bli økonomisk skadelidende dersom jeg blir uføretrygdet, sier Torbjørn Kiil Karlsen etter første dag i Oslo tingrett.

Det er satt av tre dager til saka mellom Torbjørn Kill Karlsen og Staten ved Pasientskadenemnda.

Får bremsemedisin på sykehuset på Stokmarknes

FÅR BREMSEMEDISIN: En gang i måneden er Torbjørn Kiil Karslen på sykehuset, der han får en spesiell medisin fordi han er en ung MS-pasient.

Foto: Stein Inge Pedersen