Hopp til innhold

Tone (32) får ikke startlån til boligdrømmen fordi kassen er tom

Bodø kommune vil gjøre det vanskeligere å få kommunale startlån for boligkjøpere som byr over takst. – Jeg ser jo hvordan mange byr over stokk og stein, sier Tone Christoffersen, som er på boligjakt – uten kommunal drahjelp.

Tone Christoffersen

PÅ BOLIGJAKT: Tone Christoffersen har forsøkt å kjøpe egen bolig både i Oslo, Stavanger og nå Bodø. – Men selv om jeg sparer, så mangler det fortsatt litt på egenkapitalen, sier hun.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Startlån er for mange unge boligkjøpere eneste mulighet til å skaffe seg egenkapital. I dag stiller bankene krav om minst 15 prosent egenkapital. Det utgjør fort flere hundretusener av kroner.

– Jeg har forsøkt å kjøpe egen bolig både i Oslo, Stavanger og nå Bodø, men selv om jeg sparer, så mangler det fortsatt litt på egenkapitalen, forklarer Tone Christoffersen til NRK.no.

I åtte måneder har hun jaktet på boligdrømmen i Bodø, men å finne boliger i prisklassen hennes har ikke vært lett.

– Jeg er alene og trenger ikke stor bolig, men å finne noe til under 1,9 millioner er ikke lett. Særlig når jeg vil bo sentralt.

NRK.no har tidligere vist hvor vanskelig det er for unge boligkjøpere å skaffe seg denne egenkapitalen:

250 fikk startlån

I Bodø kommune har om lag 250 boligkjøpere i år fått hjelp til å komme seg inn på boligmarkedet, via såkalte kommunale startlån. Men allerede i august var kassen tom, og alle utlån er stanset.

– Vi har hatt et enormt påtrykk det siste året. Vi økte potten fra 50 til 100 millioner kroner i år, men allerede i august var disse pengene lånt ut, sier Hege Eivik Rasmussen, som er sjef for boligkontoret i Bodø kommune.

Kommunen blir prispresser

Hege Eivik Rasmussen, sjef for boligkontoret i Bodø kommune.

Hege Eivik Rasmussen er sjef for boligkontoret i Bodø kommune.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Som i mange andre byer i Norge, koker også boligmarkedet i Bodø. Eivik Rasmussen er bekymret for prisutviklingen, og sier de samme signalene kommer fra de fleste andre kommuner i landet.

– Vi liker ikke prisutviklingen og at mange kjøper bolig langt over takst og prisantydning. Signalene vi får er at de fleste kommunene allerede har lånt ut hele potten til startlån.

Nå vil Rasmussen og Bodø kommune vurdere å gjøre det vanskeligere å få kommunale startlån til neste år.

– For neste år vurderer vi å legge begrensninger på hvor mye man kan by over takst for å få kommunalt startlån. Dette gjør vi for at ikke kommunen skal være en prispresser i et allerede presset markedet, forklarer Rasmussen, og viser til at også andre kommuner har lignende ordninger.

Rasmussen presiserer at de foreløpig ikke har konkludert rundt dette.

Boligkjøper Tone Christoffersen har hittil ikke søkt om startlån, men syns det er synd at ikke flere i år får muligheten til å låne hos kommunen.

– Jeg vil klart vurdere startlån, men det må altså bli til neste år. Det er synd for oss som nå jakter bolig. Samtidig har jeg en god dialog med banken min, så helt umulig er det ikke.

– Byr over stokk og stein

Hege Christoffersen

Boligkjøper Tone Christoffersen har hittil ikke søkt om startlån.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

At kommuner nå forsøker å begrense prisutviklingen og folks iver til å by mye over takst forstår 32-åringen.

– Jeg syns ikke det er så rart. Jeg ser jo hvordan mange byr over stokk og stein.

Like stor forståelse har ikke daglig leder ved Eie Eiendomsmegling i Bodø, Hege Hafnor. Hun syns signalene fra Bodø kommune er noe underlige.

Daglig leder ved Eie Eiendomsmegling i Bodø, Hege Hafnor

Daglig leder ved Eie Eiendomsmegling i Bodø, Hege Hafnor.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Jeg mener ikke prisutviklingen i Bodø skiller seg noe ut fra andre byer i Norge. Jeg synes et tak på hvor mye man kan by over takst for å få startlån blir spesielt. De som kjøper bolig blir jo uansett grundig vurdert i forhold til hva de har råd til av bankene.

– Ei sånn ordning vil jo bare gjøre det vanskeligere for førstegangsetablere å skaffe seg bolig.

Også kommuner som Rana og Narvik melder om tomme startlån-kasser.

Er kommunale startlån veien å gå for å få unge inn på boligmarkedet?

– Husbankens erfaring er at etterspørselen etter startlån er høy, særlig i presskommuner. Mange kommuner har disponert det meste de har tilgjengelig av midler, og vårt inntrykk er at mange vurderer å søke Husbanken om ytterligere midler til utlån, sier avdelingsdirektør i Husbanken, Are Martin Sauren..

Regjeringen varslet for noen uker siden at den vil foreslå for Stortinget å utvide Husbankens utlånsramme fra 15 til 20 milliarder i år.