Hopp til innhold

Kjøpe bolig? Se hvor lenge du må spare

Ny kalkulator viser når du har nok å rutte med til egen bolig.

Dyrt å kjøpe bolig

For mange blir det flere år med sparing før drømmen om å eie egen bolig kan realiseres.

Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto) / Kim Jansson (montasje)

Etter at kravet om egenkapital ved boliglån ble skjerpet, er det mange som har hatt problemer med å komme seg inn i boligmarkedet.

For en del nordmenn betyr det nye kravet på 15 prosents egenkapital flere år med sparing før de kan få boligdrømmen realisert.

En splitter ny tjeneste, «Sjef i eget liv», skal nå bidra til at unge blir mer bevisste på sin egen økonomi, og dermed kanskje får mulighet til å realisere boligdrømmen en gang i fremtiden.

Gratistjenesten er utviklet av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Nav og Husbanken, og ble offisielt åpnet i dag av kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Så lang tid tar boligdrømmen

Kalkulatoren lar deg plotte inn inntekt, eventuelle lån, utgifter og sparing, samt prisen på boligen du ønsker å kjøpe.

Du velger selv hvor mye du vil spare i måneden, og kalkulatoren regner ut hvor lang tid det tar før du har nok egenkapital til å få boligdrømmen oppfylt.

– Vi ønsker å gi de unge en mer helhetlig forståelse av økonomien, og vise dem at ulike valg får økonomiske konsekvenser. Når de ser hvilke konsekvenser valgene får, kan det forhåpentligvis være lettere å prioritere, og kanskje noen vil foreta andre valg, melder FNO på sine nettsider.

Sjef i eget liv

Plott inn utgifter, inntekter, lån og sparing og kalkulatoren finner ut hvor lang tid du trenger for å få råd til boligen.

Foto: FNO/Nav/Husbanken (skjermbilde/montasje)

– Kunne vært mer pedagogisk

– Tommelen opp, sier siviløkonom Agnes Bergo. Hun er daglig leder i det økonomiske rådgivningsselskapet Pengedoktoren, og har kikket gjennom og vurdert den nye tjenesten.

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren

Foto: NRK

– Kalkulatoren er et godt og positivt tiltak. Det finnes dessverre lånekalkulatorer på nettet som forespeiler at en kan betjene et altfor høyt lån, men dette oppfatter jeg som et godt og edruelig bidrag, sier Bergo til NRK.no.

Økonomieksperten kan likevel peke på noen elementer som burde vært bedre. Bergo synes blant annet det er synd at kalkulatoren ikke tar høyde for allerede oppsparte midler.

– Jeg savner veldig at det ikke er noen plass du kan føre inn oppspart kapital, sier Bergo, som presiserer at dersom du for eksempel har spart opp 100.000 kroner, vil det ha stor betydning for når du har mulighet til å kjøpe din egen bolig.

I tillegg kan det se ut som om kalkulatoren kun henvender seg til dem som sparer i BSU.

– Mange som er ute på lånemarkedet, er for gamle til BSU. For dem blir kalkulatoren unøyaktig. Dette kunne vært løst ved å lage en boks der man klikket dersom man hadde BSU, sier Agnes Bergo.

Hun synes også rekkefølgen på valgene i kalkulatoren burde vært annerledes.

– Den kunne vært mer pedagogisk. Den burde for eksempel ta utgangspunkt i prisen på den boligen du ønsker å kjøpe, for så å komme frem til om du har råd til den eller ikke, sier Bergo.

Lesernes oppsparingstips

NRK.no har lenge rettet søkelyset mot førstegangskjøpernes vei inn på boligmarkedet.

Vi har blant annet spurt våre lesere om hvordan de har klart å spare opp nok egenkapital til å kjøpe bolig. Noen er mer kreative enn andre i jakten etter kapital:

  • BSU-sparing er svært vanlig blant unge, men siden rammen på 150.000 tilsier at man kun har nok til en leilighet til en snau million, er det mange som kombinerer dette med annet:
  • Startlån fra Husbanken
  • Bor i kollektiv også etter endt utdannelse for å bo billig og spare mer
  • Bor hjemme
  • Får tilskudd fra foreldre
  • Forskudd på arv
  • Låner penger fra søskens/foreldres pensjonsfond
  • Kjøper oppussingsobjekter og renoverer selv
  • Tar opp studielån for å bruke det til egenkapital
  • Låner i gråmarkedet: Usikret gjeld via kredittkort o.l.
  • Låner hundretusener av private
  • Nyetablerte barnefamilier med god råd bor i kjellere, dropper bil og ferie for å legge mest mulig av til boligsparing

FLERE TIPS FINNER DU HER: Slik realiserer de boligdrømmen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)