Hopp til innhold

To stormer på vei til Nord-Norge: – Det blir intenst

Tirsdag er det meldt full storm langs kysten av Nord-Norge. Onsdag blir det enda verre og meteorologene har oppjustert farevarselet for Lofoten og Ofoten.

– Prognosene våre viser at det ser ut til å bli veldig kraftig vind i det området, sier vakthavende meteorolog Håvard Thorset.

Meteorologisk institutt har tirsdag formiddag oppjustert farevarselet for Lofoten og Ofoten til oransje nivå. Fra onsdag ettermiddag ventes det sterk storm og vindkast opp mot 40 meter per sekund.

– Da er det såpass mye at vi sender ut oransje farevarsel selv om det er et område som er vant til mye sørvestlig vind. Det er så kraftig at det kan føre med seg litt problemer.

Han ber folk sikre løse gjenstander og forberede seg på stengte bruer og at avganger med ferger, fly og annen transport kan bli inntilt.

– Det er også ganske høye bølger innover Vestfjorden, så det er ikke dagen for å gå ut med småbåt.

I Vesterålen, Nord-Salten og Sør-Troms er det sendt ut varsel på gult nivå.

To ulike stormer

Det går fra vinter til høst i løpet av noen dager i Nord-Norge.

Lavtrykkene ligger truende ute i havet og er på full fart mot kysten. Det kommer til å bli vått og vindfullt.

Meteorologene har kalt dem for storm 1 og storm 2.

Det første først:

– Det første lavtrykket befinner seg nå over Jan Mayen. Det sørger for sørvestlig vind over Nord-Norge, noe som betyr at det er mildere luft på vei. Lavtrykket beveger seg mot Bjørnøya og nærmere fastlandet, sa meteorolog Charalampos Sarchosidis til NRK mandag.

– Det betyr at tirsdag vil bli ganske vindfull i Nord-Troms og Finnmark. Her vil det komme kraftige vindkast og opp mot full storm på kysten.

Laster Twitter-innhold

– Ser veldig kraftig ut

Så kommer storm 2 natt til onsdag,

– Den ser veldig kraftig ut og er kraftigere enn storm 1. Det blir ganske intenst.

Men det kommer ikke til å vare lenge.

– Det er et lavtrykk som kommer og suser forbi, sier Håvard Thorset.

Vinden øker til sterk storm tidlig onsdag ettermiddag. Allerede fra kvelden roer vinden seg igjen.

– Det er kortvarig, men kan bli kraftig når det står på.

Med vindretning sørvest kommer vinden rett inn i Vestfjorden.

Sterk storm er det siste nivået på skalaen før orkan. Det er altså snakk om en middelvind på mellom 28,5 og 32,6 meter i sekundet.

Farevarsel for Nordland 24. mars

Det er oransje farevarsel i Lofoten og Ofoten. I Vesterålen, Nord-Salten og Sør-Troms er det sendt ut varsel på gult nivå.

Foto: Meteorologisk institutt

Kan bli endringer

Thorset ser ikke bort fra at det kan komme nye justeringer og ber folk følge med.

– Foreløpig holder vi det på gult nivå for Nord-Salten og Vesterålen, men dette er et lavtrykk som beveger seg ganske fort og de er ofte litt vanskelige å varsle.

– Jeg ser ikke bort fra at det kan bli endringer til i morgen. Det er nok lurt å holde seg oppdatert på yr.no og farevarslene som er ute. Men sånn det ser ut nå blir det verst i Ofoten og Lofoten.