Hopp til innhold

Tidligere presidentkandidat kommer til Norge

Senator John McCain besøker Bodø flystasjon førstkommende mandag. Årsaken til besøket er ennå ikke kjent.

Senatorene John McCain og Lindsey Graham i Egypt.

John McCain var presidentkandidat for republikanerne i 2008. Nå er den amerikanske politikeren senator.

Foto: Amr Nabil / Ap

I en pressemelding fra Utenriksdepartementet opplyser de at en delegasjon amerikanske senatorer skal besøke Bodø førstkommende mandag. I spissen har de senator John McCain.

Senatorene skal møte sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Generalløytnant Morten Haga Lunde, og statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

På programmet for mandagen står det også at senatorene skal observere en beredskapstest, eller en såkalt QRA demonstrasjon. Senatoren skal også innom Svalbard og Horten på rundturen i Norge.

John McCain er mest kjent som presidentkandidat for det republikanske partiet i 2008. Den gang tapte han for nåværende president Barack Obama.

– Økt amerikanske interesse for Arktis

UD opplyser ikke hvorfor McCain tar turen til Bodø, men i en fersk Pentagon-rapport blir Arktis pekt ut som et av områdene der militæret trenger høyere beredskap.

– Det har vært økt interesse fra amerikansk side siden slutten av Bush-administrasjonens tid, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ingrid Lundestad til NRK i forbindelse med offentliggjørelsen av rapporten.

Lundestad har forsket på USAs politikk for Arktis.

I den ferske rapporten vurderer en gruppe generaler og admiraler for første gang truslene og utfordringene som klimaendringene fører til ulike steder på kloden. Og i Arktis er konklusjonen at USA trenger større beredskap.

– Men for USA er den primære interessen å sikre at regionen forblir stabil, slik at det ikke er den formen for problemer og konflikt som vi av og til ser slås opp i nyhetsbildet, sier Lundestad.

– Ønsker lavspenningsområde

Og det er kanskje derfor denne rapporten fokuserer i hovedsak på det amerikanske militærets evne til å utføre redningsaksjoner i de arktiske områdene, heller enn på militære operasjoner.

– Det føyer seg inn i en amerikansk holdning til Arktis, hvor man ønsker å bevare det som et lavspenningsområde og finne felles plattformer for samarbeid, kanskje også med Russland, sier Svein Vigeland Rottem, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt.