NRK Meny
Normal

Tidligere presidentkandidat kommer til Norge

Senator John McCain besøker Bodø flystasjon førstkommende mandag. Årsaken til besøket er ennå ikke kjent.

Senatorene John McCain og Lindsey Graham i Egypt.

John McCain var presidentkandidat for republikanerne i 2008. Nå er den amerikanske politikeren senator.

Foto: Amr Nabil / Ap

I en pressemelding fra Utenriksdepartementet opplyser de at en delegasjon amerikanske senatorer skal besøke Bodø førstkommende mandag. I spissen har de senator John McCain.

Senatorene skal møte sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Generalløytnant Morten Haga Lunde, og statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

På programmet for mandagen står det også at senatorene skal observere en beredskapstest, eller en såkalt QRA demonstrasjon. Senatoren skal også innom Svalbard og Horten på rundturen i Norge.

John McCain er mest kjent som presidentkandidat for det republikanske partiet i 2008. Den gang tapte han for nåværende president Barack Obama.

– Økt amerikanske interesse for Arktis

UD opplyser ikke hvorfor McCain tar turen til Bodø, men i en fersk Pentagon-rapport blir Arktis pekt ut som et av områdene der militæret trenger høyere beredskap.

– Det har vært økt interesse fra amerikansk side siden slutten av Bush-administrasjonens tid, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ingrid Lundestad til NRK i forbindelse med offentliggjørelsen av rapporten.

Lundestad har forsket på USAs politikk for Arktis.

I den ferske rapporten vurderer en gruppe generaler og admiraler for første gang truslene og utfordringene som klimaendringene fører til ulike steder på kloden. Og i Arktis er konklusjonen at USA trenger større beredskap.

– Men for USA er den primære interessen å sikre at regionen forblir stabil, slik at det ikke er den formen for problemer og konflikt som vi av og til ser slås opp i nyhetsbildet, sier Lundestad.

– Ønsker lavspenningsområde

Og det er kanskje derfor denne rapporten fokuserer i hovedsak på det amerikanske militærets evne til å utføre redningsaksjoner i de arktiske områdene, heller enn på militære operasjoner.

– Det føyer seg inn i en amerikansk holdning til Arktis, hvor man ønsker å bevare det som et lavspenningsområde og finne felles plattformer for samarbeid, kanskje også med Russland, sier Svein Vigeland Rottem, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.