Tar inn igjen permitterte

Solcelle-produsenten REC vil nå ta inn permitterte arbeidere til fabrikkene i Narvik og Glomfjord.

REC, solcellefabrikk Glomfjord

Solcelle-produsenten REC vil nå ta inn permitterte arbeidere til fabrikkene i Narvik og Glomfjord, men mange kommer fortsatt til å være permitterte.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Det er utviklingen i salget som bestemmer hvor mange som får jobben tilbake.

Analytiker i Argo Securities, Henrik Schultz, tror det vil gå bra for anleggene i Glomfjord og Narvik de nærmeste månedene, men at konkurransen fra lavkostland i Asia vil ramme selskapet på lang sikt.

- Hva som skjer når lavkostprodusentene for alvor får opp volumet, er vanskelig å si. Men jeg tror det er grunnlag for en svak optimisme på kort sikt, sier Schultz.

Vil øke produksjonen

Ansvarlig for investorkontakt i REC, Jon Andre Løkke, bekrefter at selskapet sliter i markedene på grunn av denne konkurransen, men at de nå likevel vil øke produksjonen ved fabrikkene i Norge, noe som vil føre til at en del av de permitterte kan komme tilbake igjen.

- Det betyr at vi vil øke produksjonstakten noe både i Narvik og Glomfjord i tredje kvartal. Nøyaktig hvor mye, må vi komme tilbake til, sier han.

- Vil slite

Framtidsutsiktene for selskapet er livekel så usikre at at flere av de analytikerne som følger selskapet tett, tror det vil slite i konkurransen mot produsenter i lavkostland som Kina. Dette er en situasjon som også vil påvirke hvor sikre arbeidsplassene i Narvik og Glomfjord blir framover, og Løkke mener de norske fabrikkene må bli vesentlig mer effektive for å takle konkurransen.

- Og det skal vi, det finnes alltid et potensiale å jobbe med, sier han.