Hopp til innhold

Skal finne ut hvor mye kveita tåler

Havforskningsinstituttet leder et forskningsprosjekt som skal se på hvor mye kveita egentlig tåler. Fiske etter kveite er populært blant hobbyfiskere, men ikke alle vil ha med seg kveita hjem og slipper den ut i sjøen igjen.

Video Dronninga i dypet - trailer3

Kveite er en flyndrefisk som kan bli flere meter lang og opp veie over 300 kilo. Fiske etter kveite er blitt svært populært.

Foto: Nyhetsspiller

Kveite 190 kilo

En kveite kan bli flere meter lang og kan på det meste veie over 300 kilo. Her ser vi en stolt fisker som har dratt opp en kveite på 190 kilo.

Foto: Gro Sørli / Privat

I Skjerstadfjorden i Bodø holder Havforskningsinstituttet i disse dager på med et spesielt prosjekt. I løpet av ti dager har de fisket 55 kveiter som de har sluppet ut i sjøen igjen etter ulike tidsintervaller på land.

– Målet er å finne ut om kveita tar skade av å først bli fisket og deretter sluppet ut igjen, sier prosjektleder Keno Ferter.

Vil ikke ha med seg kveita hjem

Metoden med å slippe ut igjen fisk, er mest kjent i forbindelse med fiske etter laks og ørret, men nå brukes også denne metoden i stadig større grad på kveite.

– Flere studier viser at både turister og norske fritidsfiskere slipper ut kveita som de får. Det er kjempemorsomt å fiske en stor kveite, men så er kanskje en kveite på 100 kilo ikke så god matfisk lengre. Så da tar de et bilde av den i vannet og slipper den ut igjen. Men spørsmålet er hvordan kveita greier seg etterpå, sier Ferter.

Kveite er en flyndrefisk som kan bli flere meter lang og opp veie over 300 kilo. Fiske etter kveite er blitt svært populært. I følge en rapport fra Havforskningsinsituttet fanger fisketurister i Norge 3.300 tonn fisk hvert år, men trolig er det mye av fisken som kun fotograferes og så slippes ut igjen. Minstekravet på kveite er 80 centimeter og all fisk som er under denne størrelsen, må slippes ut i sjøen igjen. Det er også grenser for hvor mye en turistfisker kan ta med seg over grensa, noe som kan være en medvirkende årsak til at fisk settes ut igjen.

Keno Ferter

Keno Ferter er prosjektleder for undersøkelsen som skal se på om kveita tar skade av å bli sluppet ut i sjøen igjen etter å ha blitt fisket.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

– Trenger retningslinjer

– Det er viktig at vi kan lage retningslinjer som kan si noe om hvordan fiskerne bør forholde seg, for å unngå mest mulig stress og skade på kveita. For få respekt for disse retningslinjene er det viktig at vi har dokumentasjon på eventuelle skader.

Ferter sier de derfor tar blodprøver av alle kveitene de fanger, for å se i hvilken grad blodet påvirkes av å bli eksponert for luft.

– Vi vet at det på andre fiskearter har betydning og derfor vil vi undersøke om det samme gjelder for kveita.