Ny rapport avkrefter myten om at turister tømmer fjordene for fisk

Fisketurister i Norge fanger 3.300 tonn fisk hvert år, ifølge en ny rapport fra Havforskningsinstituttet. En stor andel av turistfangsten er torsk, til sammen 1.600 tonn i året, mesteparten nord for 62 breddegrad.

Sören Beck med rekordkveita på 202 kilo

En kjempekveite på 202 kilo er dratt i land av en turistfisker i Nordland, men ifølge en ny rapport fra Havforskningsinstituttet er ikke totalfangsten så stor som først antatt.

Foto: Wildwater Fishing AB

Tallene er blant annet basert på innrapporterte fangster fra 450 reiselivsbedrifter langs kysten av Norge de siste tre åra.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Realistisk anslag

Fisketurisme
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: 1.200 ansatte jobber med turistfiske i Norge.

Det har lenge vært usikkerhet knyttet til hvor mye fisk turistene egentlig tar opp av havet. Antall turistfiske-anlegg langs norskekysten har vokst kraftig de siste årene.

– Vi er ganske trygge på at det vi nå legger frem er et realistisk anslag, sier Jon Helge Vølstad til NRK.no som har vært ansvarlig for turistfiske-undersøkelsen ved Havforskningsinstituttet.

Tallene som presenteres i dag er en kratig nedjustering av tidligere beregninger som er foretatt. En rapport ved Norges Fiskerihøgskole i 2001 anslo at turistene fisket 15.000 tonn hvert år.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

10 til 50 kilo per båt

Video nsps_upload_2009_7_10_19_6_1_564.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Turistfiske har ført til konflikter mellom lokalbefolkning og turister. Her har turistfiskere heist piratflagg på Finnmarkskysten.

Vølstad sier at den nye undersøkelsen har benyttet «en robust statistisk og vitenskapelig metode».

– Tallene er basert på fangstdagbøker for til sammen 4000 fiskedager ved anleggene. Men det vil være noen bedrifter og virksomheter vi ikke har identifisert, det har vi tatt høyde for, sier han.

Undersøkelsene viser at de aller fleste fangstene er små, mellom 10 og 50 kilo per båt.